"Satantango" - en berättelse i många lager

2:57 min

I maj fick den den 61-årige ungerske författaren László Krasznahorkai det prestigefyllda Man Booker International Prize på motsvarande nära 774 000 kronor, för "sina magnifika verk av djup fantasi och komplexa passioner". Katarina Wikars har läst hans debutroman Satantango som nu kommer i svensk översättning.

Läs den två gånger. Först efter andra läsningen är det möjligt att följa med i berättelsens åkningar i tiden, och sortera upp i persongalleriet. Se hur deras till synes planlösa utbrott i det letargiska väntandet korresponderar och förstå varför vissa meningar är satta inom citationstecken. 

Satantango utspelar sig på en anläggning på ungerska landsbygden. Här har en samling människor liksom strandat efter nedläggningen, det kan vara en skola för här finns en rektor och en doktor. Och en handfull äkta par och en bonde och en krögare.

Fukten dryper, spindlarna väver sina nät, alla har fullständigt tappat livsgnistan och bara väntar på Irimiás återkomst. Irimiás är en småtjuv med Kristusliknande rykte. Bara han kan vända allt.
Berättelsen rör sig kanske som dansen fram och tillbaka. Och står samtidigt och stampar på stället.

Det regnar oupphörligen, i fonden ett nergånget slott dit alla liksom strävar, alla är fulla, feta, fula, giriga, det finns nästan inga försonande egenskaper att dela ut i den här samlingen, ett litet barn tar livet av sig, ingen märker nåt.

Satantango är en berättelse i många lager, vem är det som skriver oss? Det skulle kunna vara pretentiöst, men är mera svindlande ursprungligt. Min son sa vid fyra: mamma, tänk om alla roliga dagarna bara är en dröm och det är de tråkiga som är livet? Det är de dörrarna som öppnas i den här romanen.

Förra året kom László Krasznahorkais roman Motståndets melankoli ut på svenska. Det var ett kraftprov att läsa den. Satantango är hans debut från 1985. Och kanske är det väldigt mycket åttiotal över detta. Sånt man kämpade med i ungdomen. Kafkas slott och skuld, Borges drömmar och boxar, Theo Angelopolous tidiga kollektiva filmer.

Här har vi det hela. Och visst har också Satantango blivit film. En som är sju och en halv timme lång i regi av Béla Tarr som sen gjorde Turinhästen, också den med manus av Krasznahorkai. Jag ser några scener på nätet, några män stretar i tio minuter på en blåsig väg.

Så jag säger, läs romanen två gånger, hitta sen filmen. Det kan vara värt all tid det tar ifrån dig.