Digital biblioteksutlåning succe i Danmark nu vill förlagen bromsa

JP/Politikens förlag säger att man vill sluta sluta låna ut böcker digitalt på biblioteken i Danmark. Det skriver Berlingske tidende.

Ställningstagande följer en uppslitande debatt om bibliotekens digitala utlåningssystem - Ereolen.

Förra veckan lät fyra författare, däribland Hanne-Vibeke Holst, meddela via sin agent att man bojkottar utlåningssystemet.

Under sommaren har så många nerladdningar skett att det blivit ett problem för den kommersiella marknaden.

Bara under juli månad har danskarna lånat 126 000 eböcker och för sommaren som helhet har utlåningen fördubblats jämfört med förra sommaren.

Det finns begränsningar i systemet men de begränsningarna gynnar utlåningen av äldre böcker och missgynnar nya danska utgivningar, sa agenten Lars Ringhof till Sveriges Radio i förra veckan.

Och han menar att konsumenterna då inte väljer att köpa nya böcker, utan bara lånar något annat gratis istället.

Nu flaggar alltså Jp/Politikens förlag för att man vill överge avtalet med bibliotekens e-tjänst.

Även Danmarks största förlag Gyldendals överväger samma sak. Förlaget ska snart inleda nya förhandlingar om villkoren.

"vi befarar att tillväxten och ihärdigheten som vi ser på ereolen håller på att lära danskarna att böcker är gratis", skriver man i ett öppet brev till e-reolen och danmarks biblioteksförening, uppger Berlingske.

I en kommentar till Politiken säger Jakob Heide Petersen, som är ordförande i Ereolen att "det verkar som att de gärna vill bromsa, men vi går inte in i det digitala området med en intention om att bromsa för någt eller få färre att läsa e-böcker eller använda ljudböcker. Vi försöker nå ut till fler barn och familjer och få fler till att läsa. Oavsett vad Gyldendal väljer att göra så kommer det inte att sätta den digitala utvecklingen i stå.

Diskussionen om e-reolen är inte ny. Under två år bojkottade flera förlag systemet och höll inne 2500 titlar från att distribueras digitalt.

David Richter