Ingen kris i Partille - bokhandeln går mot strömmen

Det talas om att den vanliga bokhandelsbranschen är i kris. Bokmomssänkningen ledde till en viss ökad konsumtion - men det är framförallt näthandeln som ökar. I fackpressen finns rubriker som talar om baksmälla och konkurser. Allra sämst verkar det, enligt en undersökning som Svensk Bokhandel har gjort, gå för bokhandlare i storstäderna. I mindre kommuner klarar sig boklådorna relativt bra. Ett exempel på en bokhandel som står rätt stadigt i stormen är Partille Bokhandel utanför Göteborg. Bo Nordström åkte dit.

I Partille utanför Göteborg finns en bokhandel som nu firar 20- årsjubileum med gott hopp om framtiden. Den startades 1985 av Gunilla Ericsson och Margareta von Geijer, som upptäckte att det inte fanns någon bokhandel i hemkommunen:

Vi arbetade inne i Göteborg men vi tänkte det var nog vi som skulle starta en bokhandel i Partille. Och redan första dan kom det otroligt med folk och då kände vi - det här är rätt. Och så har det fortsatt.

Idén bakom bokhandeln var dels att ha ett brett sortiment, dels satsa på litterära evenemang: här finns autografer av hundratals besökande författare, barnen får leka skattjakt i trädgården till den gamla villan.

Ikväll delas årets författarstipendium ut, två månader i Frankrike, den 16 juni firas Bloomsday till minne av James Joyce roman Odysseus. Och så satsar man på nya kokböcker och skojiga vykort, det är ingen konflikt mellan högt och lågt.

Nej, säger Margareta von Geijer, vi vill att alla människor skal komma hit. Vi säljer Dragonballs, japansk Manga till unga pojkar - mängder av kokböcker förstås.

Och så fungerar faktiskt bokhandeln ibland som resebyrå, berättar Gunilla Ericsson:

Vi anordnar resor i författares fotspår runt i Världen. Vi har varit i Shakespeares London, vi har varit i Paris och dit skall vi tillbaka i höst på en jubileumsresa eftersom vi fyller 20 år. Vi har varit på Island, i James Joyces Dublin och i Italien.

Till bokhandelns personlighet bidrar inte minst inredningen. Här finns en parisgata med äkta gatsten och ett rum ägnat Shakespeare and Company, den legendariska bokhandeln i Paris. Nedgången till källaren ser ut som nedgång till metron i Paris. Och där nere hittar man resehandböckerna i en tunnelbanevagn. Det senaste tillbygget, kokboksavdelningen är förstås utformat som en bistro.

Hur är det då med bokhandelskrisen, märks den även i Partille bokhandel?

Ja, säger Gunilla Ericsson, läget är ju inte som det var när vi startade för 20 år sedan.. Nuförtiden kan man ju köpa böcker i dom flesta affärer. Men jag tycker att vi har klarat oss bra även genom dom senaste åren. Det har ju inte varit likadan fart för folk att handla överhuvudtaget.

Och på frågan om konkurrensen från nätbokhandeln känns av svarar Margareta von Geijer att nätbokhandeln ökar naturligtvis - idag lär den ha 9 procent av omsättningen inom bokbranschen.

Vi är inte rädda för det även om man hör att kunderna säger ”jag kan gå hem och titta på nätet”. Och nätbokhandeln kommer säkert att öka. Men vår tur i den vanliga bokhandeln är nog att folk har litet bråttom. Folk är inte så förtänksamma utan kommer på att i morgon fyller moster år och på måndag skall jag åka till Paris. Då hjälper det inte med nätet utan bokhandeln har absolut sin fortsatta roll att spela.

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista