Flera attacker mot turkisk tidning

2:13 min

Den turkiska tidningen Hürriyet Daily News utsattes tidigare i veckan för två attacker inom loppet av 48 timmar.

I söndags angreps redaktionen i Istanbul av våldsamma demonstranter och i tisdags kväll var det dags igen, när ett hundratal demonstranter bland annat lyckades slå sönder redaktionshusets dörr. Även Hürriyets kontor i Ankara utsattes för en liknande attack samma kväll. En del av angripande demonstranterna uppges vara anhängare av turkiska Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP. Bakgrunden skall, enligt Hürriyet själva vara att man publicerat ett citat från presidenten Recep Tayyip Erdoğan, som AKP-anhängarna ansåg var missvisande.

Jonathan Lundqvist är ordförande för Reportrar utan gränser. Turkiet är ett av flera länder där organisationen verkar och han menar att man de senaste åren kunnat se ökad inskränkning av pressfriheten i landet.

- Man kan konstatera att Turkiet är att av de länder som vi varit mest bekymrade över under att antal år. Situationen i Turkiet har utvecklats enormt negativt under de senaste åren. Vi ser fler och fler journalister som fängslas, det är lagförslag och stiftade lagar som kraftigt begränsar möjligheterna att bedriva någon form av fri journalistik. Vi ser hur både lokala och utländska reportrar arresteras på väldigt godtyckliga grunder, ofta med hänvisning till abstrakt antiterrorlagstiftning.

Enligt Jonathan Lundqvist är det relativt lätt att mäta antalet journalister som fängslas eller mördas i länder där pressfriheten är svag. Men vad som är svårare att kartlägga är i vilken utsträckning som journalister tvingas till självcensurering på grund av hot mot dem själva, deras redaktioner och deras familjer.

Vågar man som journalist i Turkiet bedriva en granskande journalistik?

- Det korta svaret är nog nej. Däremot finns det naturligtvis ett antal modiga journalister som gör ett fantastiskt arbete och som idogt fortsätter trots de här hoten.