"Stories of our lives" är Kenyas första HBTQ-film

2:28 min

En film om kenyanska människors sexualitet visas för första gången i sin helhet i Sverige av filmföreningen CinemAfrica på lördag. Fem berättelser hämtade från verkligheten i Kenya visar hur det kan vara att bli bemött som homosexuell i ett land där beteendet är olagligt.

"Jag har hört att ni alltid är tillsammans, att ni har ett säreget förhållande. Jag har bara en fråga till er", säger den stränga rektorn till det lesbiska paret i första delen av "Stories of our lives". "Vem av er är mannen?"

Rektorn i filmen spelas av 30-åriga Njoki Ngumi, som presenterar sig så här när vi ses hos filmkollektivet Nest i Nairobi:

- Jag heter Njoki Ngumi, jag är en bisexuell kvinna.

Att presentera sig så hör inte till vanligheterna i Kenya. Att "praktisera homosexualitet" är olagligt enligt kenyansk lag.
Samma morgon som vi träffas så läser jag i landets största tidning, The Daily Nation, om anglikanska biskopar från västra Kenya som utreds för att ha betett sig homosexuellt. Rykten gör gällande att de till och med kan ha gift sig med småpojkar i smyg, skriver tidningen, och konstaterar att kyrkan i fråga skäms över biskoparna.

Så när filmkollektivet The Nest ville visa historierna som homo-, bi- och transpersoner upplevt med dokumentärfilmen "Stories of our lives" förra året fick de nej av de kenyanska myndigheterna. Filmen är förbjuden att visas på bio eftersom den enligt staten förespråkar homosexualitet.
Men nu visas den i Stockholm och Sverige i sin helhet för första gången av filmföreningen CinemAfrica. Samtidigt lanseras boken med samma namn som filmen, och som berättar ännu fler av de historier som kollektivet samlat in från nio orter i Kenya.
Jag frågar Njoki Ngumi om det här är Kenyas första HBTQ-film och svaret är: Ja...kanske.

- Man har säkert gjort en del dokumentärer och så, kanske kortfilmer med hbtq-tema eller innehåll. Men en film som den här, med historier direkt från hbtq-communityt i Kenya som berättar sina historier. Ja det kanske är första gången.

Så, hur känns det då att vara historisk? frågar jag och Njoki Ngumi konstaterar:
Det är spännande att leva i den här tiden.

- Det är spännande att leva i vår tid, det är många saker i världen som ändras väldigt snabbt.