"De hade tillhyggen och slängde stenar"

1:31 min

Turkiska Hürriyet Daily har under veckan drabbats av attacker från demonstranter som försökt ta sig in på redaktionen efter att tidningen enligt dem påståtts citera landets president på felaktigt sätt.

- I två nätter i rad har runt hundra personer attackerat oss, säger Barçin Yinanç som är krönikör och debattredaktör på tidningen.

- De hade tillhyggen och slängde stenar och slog sönder entrédörren till redaktionen men lyckades inte ta sig in till personalen, fortsätter Yinanç.

Men även om attackerna var skrämmande så är man på redaktionen minst lika upprörda över att ingen från regeringspartiet AKP har gått ut och fördömt våldet. Barçin Yinanç tycker att tystnaden på regeringsnivå ger attackerna legitimitet.

- De bryr sig inte om reaktioner, varken i Turkiet eller internationell. De vill skrämma oss.

I president Recep Tayyip Erdoğans Turkiet är situationen svår för journalister, senast i dagarna utvisades en holländsk reporter som rapporterade om helgens sammandrabbningar mellan turkiska styrkor och Kurdiska rebeller.

På Hürriyet ser de inte de senaste dagarnas attacker som ett separat problem utan något som pågått under flera år.

- Pressfrihet har alltid varit ett problem i Turkiet. Vi tycker inte om att det ser ut så här men när du kämpar för goda ideal så hittar måste man hitta kraften att kämpa vidare, säger Yinanç.