Äkta om det oäkta i "Straight outta Compton"

2:33 min

Det var ingen självklarhet att dramat "Straight outta compton" skulle komma till svenska biografer. Men det var innan det blev klart att filmen blev en enorm biosuccé i USA. Det var också innan publiken krävde en biorelease. Nu är det premiär och Kulturnytts Emma Engström har sett filmen om den inflytelserika hiphopgruppen N.W.A.

Många hiphopgrupper har utnämnts till sin tids mest inflytelserika. Men för Niggaz wit attitudes är det sant. De dök upp innan västkusten blev dansant och g-funk, när gängen blev allt våldsammare och polisen svarade med ännu mer våld.

Deras debutskiva från 1988 innehåller bland annat låten "Fuck tha police", som har blivit en fras i kampen mot polisiärt övervåld och som än idag skanderas, som i kravallerna i Ferguson.

Och två av de tre kärnmedlemmarna är maktfaktorer i dagens nöjesindustri. Dr Dres hörlurar pryder varenda tonåring som hoppas se gatusmart ut och Ice Cube är framgångsrik filmproducent. Det är hans filmbolag som står bakom filmen och hans son som porträttlik spelar honom.

Men när deras berättelse nu har blivit långfilm är det som om alla de andra, föregångarna, aldrig hade funnits. New Yorks minst lika inflytelserika hiphopscen avfärdas brutalt och den som ser filmen får lätt intrycket av att N.W.A var de första att rappa om verkligheten.

Nu låter det kanske som om Straight outta compton är fångad genom en smörig och nostalgisk lins. Men farmför allt är det en realistisk, spännande och välspelad framgångssaga. Den är ljudmässigt fulländad och fångar Los Angeles gator med en blick i ständig rörelse.

Vissa scener håller sig inte till biografin – de blev gripna efter en spelning i Detroit, men inte utanför lokalen inför sin publik. Ändå känns berättelsen trovärdig. Kritiken som har kommit upp kring att filmen mörkar hur illa vissa av medlemmarna behandlade kvinnor i sin närhet håller bara till viss del. Visst utelämnas Dr Dres mer våldsamma biografi, men ingen som ser "Straight Outta Compton" kan missa att gangsterrappen kom med en vidrig kvinnosyn, såväl i ord som i handling.

Men det största förtjänsten med "Straight outta Compton" är att den visar hiphop som vilken annan konstform som helst – ett rollspel, en fiktion, en mask. Medlemmarna i N.W.A var högst medvetna om vad som ger publicitet. De gav publiken det den ville ha: den svarta gangstern som rappar om vapen, brudar och knark. Och när dörrarna väl var öppna byggde de sina imperier.

Läs mer om vad som är sant och inte i "Straight outta Compton".