"Amour fou" - en helt fantastisk film

2:18 min

Idag är det premiär för en ny film av den omtalade österrikiska regissören Jessica Hausner, hennes förra film Miraklet i Lourdes blev prisbelönt världen över bland annat så fick den Guldbagge som bästa utländska film 2011. Hennes nya heter Amour fou och handlar om det kollektiva självmord som den tyske poeten Heinrich von Kleist begick tillsammans med väninnan Henriette Vogel år 1811.

– Den var som tur var, eftersom jag intervjuade regissören, en helt fantastisk film. Jag var inte särskilt orolig för jag tyckte väldigt mycket om hennes tidigare filmer också. Den liknar inget som går på repertoaren just nu. Det är en väldigt långsam berättelse, hon har en sträng estetik, scenerna är uppbyggda som tablåer. Man skulle nästan kunna klippa ut varje scen och göra små konstverk av dem. Och även spelet är ganska tillbakahållet, replikföringen är långsam nästan lakonisk. Och det här handlar om något så dramatiskt som Henrich von Kleist, den berömde dramatikern och poeten, som vill hitta en kvinna som han kan begå kollektivt självmord med.

– Jessica Hausner har lite ironiskt kallat filmen för en romantisk komedi, vilket den naturligtvis inte är. Men det finns en absurd underton, men samtidigt finns en märklig kyla mellan skådespelarna.

Det låter lite stelt, finns det någon passion i den här filmen?

– Passionen finns egentligen inte mellan skådespelarna. Det är absolut inte några stora känsloutbrott. Hausner är en utpräglad intellektuell regissör som har idéer om vad hon vill visa på filmduken. Men jag måste också säga att det är ingen tråkig, pretentiös film. Det här är en film som jag tycker att alla kan gå och se om man vill se ett fantastiskt välgjort kostymdrama som inte liknar något annat men som ändå har min totala uppmärksamhet och där jag sitter på helspänn och försöker läsa av varje scen. Jag tycker att Jessica Hausner är en av vår tids mest intressanta filmskapare.