Stockholms nolltolerans mot graffiti "sitter i väggarna"

2:15 min

Efter 15 år med nolltolerans mot graffiti hävde förra året Stockholm policyn. För den som förespråkar öppen och laglig graffiti är det utan tvekan medvind. Men nolltoleransen "sitter i väggarna", menar Graffitifrämjandet.

På flera håll i staden har nu medborgarförslag om öppna graffitiväggar kommit in till stadsdelsförvaltningarna.

Trots att det politiska beslutet är hävt är det flera av förslagen som fastnar på vägen mot att bli verklighet. Mikaela Sundin drog igång en sida på nätet, för att skapa engagemang i frågan.

- Den rödgröna majoriteten lovade vid maktskiftet att det skulle bli ändring på det här när nolltoleransen revs upp. Men inget har hänt, så nu kände jag att jag vill ändra på det och sätta press på politikerna.

Mikaela Sundins medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck besvarades nyligen med att "förvaltningen inte äger några lämpliga ytor för ändamålet". Då startade hon facebooksidan Skarpnäcks väggar, där privatpersoner fick lämna förslag på bra ytor för öppna graffitiväggar i området. Flera hundra förslag kom in.

Nu ska förvaltningen inleda dialog med bland annat idrotts- och trafikförvaltningen för att leta möjliga ytor i området. Men alla partier är inte med på tåget. Folkpartiets Jesper Svensson tycker inte att frågan är prioriterad för förvaltningen.

- Då är det i sådana fall bättre att om man vill och hittar en vägg, att man vänder sig direkt till den som äger fastigheten.

Mathias Leveborn är förtroendevald för Vänsterpartiet Södermalm, men också på Graffitifrämjandet. Han driver frågan om öppna väggar på Södermalm. Också där har man fått mothugg. Mathias Leveborn tror att frågan om öppna väggar är svårjobbad eftersom nolltoleransen så länge präglat politiken.

- Vi har ju haft en nolltolerans väldigt länge så det sitter kanske i väggarna, att man har arbetat emot graffiti. Det finns en osäkerhet i kulturen och i förvaltningar om hur vi ska jobba med de här frågorna.

Mathias Leveborn tror att det är viktigt att de centrala nämnderna tydligt tar ställning i frågan om öppna väggar och att de bör ge stadsdelsnämnderna uppbackning. Frågan hamnar hos Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert. Han är positiv men tycker inte att det är självklart att kommunen ska ha ansvaret för att ordna öppna graffitiväggar.

- Jag är inte säker på att det är rätt väg. Det behöver handla om plats, det behöver handla om hur stort utrymme, det behöver handla om hur vi reagerar i den, dvs vad är kringverket kring det. Jag tycker inte det är den mest prioriterade konstpolitiska frågan, att kommunen håller med en öppen plats.