"Beckomberga" på Dramaten om rätten till svaghet

2:04 min

Att göra scenversioner av romaner är just nu närmast en farsot inom svensk teater men författaren och dramatikern Sara Stridsberg skrev samtidigt med romanen ”Beckomberga” också en pjäsversion om tiden runt psykiatrireformen 1995 när de stora mentalsjukhusen stängdes. Pjäsen ”Beckomberga” hade premiär på Dramatens Elverket i Stockholm i helgen, i Annika Silkebergs regi. 

Mentalvårdsinrättningar kallades förr asyl; en fristad, en tillflyktsort. Och i ”Beckomberga” på scen, låter dramatikern Sara Stridsberg pjäspartituret måla en kollektiv, mångröstad fresk över detta sista decennium präglad av den insikten, om än med sina fel och brister.

Jens Sethzmans scenografi med patienterna bakom plexiglas som kan öppnas och stängas, en lek på gränsen mellan instängd eller vårdad och fri eller utestängd och som också understryks av att skådespelarna ofta rör ute i salongen bland ”oss”. Och regissören Annika Silkeberg har det här helt rätta, avslappnade men ändå estetiskt medvetna regigreppet som får Stridsbergs repliker att leva, konkretiseras och vara roliga!

I centrum finns flickan som hälsar på sin pappa på sjukhuset och Emma Broomé är helt vidunderlig, stark och helt utan förställning men med ett så talande kroppspråk, små åtbörder av sorg och pina, ett ihopskrynklat ansikte - så där som barn gör. Och Danilo Bejarano fångar på kornet pappans till synes förstrött självupptagna lidande.

Men det är helheten som lyfter uppsättningen; Rebacka Hemses intensiva, destruktiva Sabina eller Rolf Skoglunds Henning som hade haft kvar sitt hus på Lidingö om han bara vågat öppna de där fönsterkuverten. Och så Reuben Sallmanders stillsamt vänliga doktor och Magnus Ehrners evighetspatient Olof – ingen av dem möjlig att tänka sig efter psykiatrireformen.

För mig handlar ”Beckomberga” om svaghet, om rätten att få vara svag och rätten till värn och frihet - om asylen, fristaden, tillflyktsorten.