"Stockholm ligger långt efter resten av Norden och Europa när det gäller graffiti"

2:17 min

I går berättade Kulturnytt att medborgarförslagen till lagliga graffitiväggar blir fler runt om i Stockholm men att det är svårt att få saker att hända trots att beslutet om nolltoleransen mot konstformen revs för snart ett år sedan. Men hur ser det ut på andra håll i landet? I flera andra städer har lagliga väggar och gatukonstfestivaler redan slagit rot. Först ut var Malmö som 1979 fick landets första lagliga graffitivägg.

– Det är ju inte så att vi inte har problem med att det målas på platser som det inte ska målas på. Det är ju fortsatt någonting som man måste hantera. Ska jag vara ärlig så är det inte alltid hurrarop men om vi inte provar så lär vi oss ingenting.

Det säger Ola Melin, stadsträdgårdsmästare i Malmö, där graffiti varit på agendan sedan slutet av 70-talet. I andra svenska städer har det politiska engagemanget för graffiti och gatukonst fått fäste först under de senaste åren. Västerås och Nyköping fick lagliga väggar 2013 och i Borås hålls för andra året i rad gatukonstfestivalen No limit, dit graffitikonstnärer från hela världen bjuds in. Att klimatet kring frågan i Stockholm håller på att förändras råder det ingen tvekan om men Hugo Röjgård, graffitifrämjandet, tycker att det är dags att lägga i en högre växel.

Varför kan man inte bara låta det här ta den tid det tar, varför måste man skynda på processen?

– Det är för att vi ligger så långt efter resten av Norden och Europa. I år ser vi att flera av de här stora gatukonstfestivalerna i Sverige som No limit i Borås och Art Scape i Malmö med flera gör sitt andra år medan Nuart i Stavanger i Norge har tioårsjubileum. Så vi ligger så långt efter. Stockholm brukar ju skryta med att vi är en kulturstad, den galleritätaste huvudstaden i världen, men så finns det en konstform som är helt bortglömd.

Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert håller med om att garaffiti i Stockholm är ordentligt eftersatt men tycker att det är viktigt att inte ha för bråttom.

– Det första och det viktigaste var ju att ta bort den intellektuella nolltoleransen mot graffiti. Man måste komma ihåg att vi kommer från en situation då du inte fick prata om graffiti, du fick inte visa graffiti, staden stängde konsthallar. Jag tror att vi kommer röra oss långsamt mot att bli mer toleranta och öppna för gatukonst men man ska nog kanske vara lite försiktig med att gå för fort fram för att slippa få en backlash i de här frågorna, säger Stockholms Kulturborgarråd Roger Mogert.