Han vill berätta om Mosuls konst

3:04 min

En av alla de konstnärer och skribenter som nu är på flykt är Ashraf Mohammed. Han har flytt från den irakiska staden Mosul och fick i början av sommaren en fristad i Stockholm. Nu vill han berätta om Mosuls konst för hela världen.

- Jag känner att jag som konstnär har ett ansvar för att dokumentera och skriva om förstörelsen, säger Ashraf Mohammed*.

Ashraf är utbildad på Mosuls konstakademi och har under många år skrivit artiklar och pratat i radio om konst. Han berättar att förstörelsen började redan i slutet av 70-talet och fortsatte under Saddam Hussein som började islamisera Irak för att ta ett hårdare grepp om landet.

2006 hände något som skakade om Ashraf ordentligt:

- Jag hörde en explosion, gick ut på torget och fick se hur områdets finaste staty hade sprängts sönder, berättar han. Ashraf kände att han måste göra något. Han publicerade en artikel om konstnären Fawsi Ismaiel och berättade om den sju meter höga bronsstatyn som föreställde två unga kvinnor med en vattenkanna. För det hotades han, upprepade gånger, men hoten gjorde Ashraf bara mer beslutsam, att dokumentera all konst i Mosul.

Ja, han tänkte att allt skulle försvinna, och han tycks ha fått rätt. Konst och konstnärligt utformade skulpturer, minnesmonument och böcker om konst har förstörts, och människor som kan berätta om det lever under stark press, berättar han.

Förstörelsen har alltså slutförts av Islamiska staten som kontrollerar Mosul sedan drygt ett år. Syftet är att få bort allt som inte har med IS tolkning av islam att göra, men minnet av det förra Mosul finns alltså kvar, genom Ashrafs dokumentation, och nu skriver han en bok om förstörelsen. Det är ett av de projekt han håller på med som fristadsförfattare i Stockholm, som innebär att han är här på ett tvåårigt arbetsstipendium.

Hans förkärlek är skulpturer.

- De skapar stadens ansikte. De märker varje stad med historiska och kulturella händelser, säger han.

Den idag 35-årige Ashraf Mohammed tvingades fly när hoten blev mer konkreta, när en sprängladdning gick av nära hans bil, och han är så glad över att få vara i Sverige. På dagarna lär han sig svenska, arbetar och träffar olika människor och så går han på muséer. Millesgården på Lidingö berörde honom mycket.

- Tänk om man kunde ta hand om konst på det sättet i Mosul, säger han och fortsätter:

- I am feeling great about Millesgarden, yeah.

* Ashraf Mohammed hette tidigare Ashraf Atraqchi, men har bytt till Mohammed av praktiska skäl.