Kritik mot juryarbete - två hoppar av

2:43 min

Att utse kandidater till Nordiska Rådets litteraturpris är tidskrävande och ger alldeles för dåligt betalt. Det anser flera ledamöter i den danska delen av priskommittén. 

Betalningen har varit 10 000 kr från nordiska rådet och 25 000 extra från danska kulturstyrelsen. Men nu har plötsligt det sistnämnda dragits in.

Lasse Horne Kjældgaard och Lilian Munk Rösing, som är ledamöter i Nordiska rådets bedömningskommitté har reagerat på vad de menar en kraftigt minskad ersättning för arbetet med att nominera pristagare.

I en debattartikel i tidningen Politiken skriver de att lönen alls inte motsvarar mängden ansvar och arbete. Därför hoppar de av och uppmanar sina kollegor till bojkott.

– Det är ett stort arbete som tar hundratals timmar och det har alltså resulterat i ett arvode på 10 000 kronor. Plötsligt så står vi utan de extra danska pengarna. Den danska hanteringen är vi alltså väldigt missnöjda med. Men det handlar också om arvodet från Nordiska rådet är rimligt, säger Lasse Horne Kjældgaard. 

Det var först när pengarna inte kom som ledamöterna fick klart för sig att de 25 000 bara var en tidsbegränsad ersättning på fyra år från danska kulturstyrelsen, nu skulle de nöja sig med med de 10 000 som kom från Nordiska rådet. Det är en låg summa, håller Anna Enemark, senior rådgivare på nordiska rådet med om. Men det ska ses som en symbolisk ersättning.

– Det är sant att det är ett lågt arvode. Men det är ju att betrakta som ett hedersuppdrag, säger hon. Det är ju frivilligt att tacka ja till uppdraget.

Enligt henne väljer Norge att skjuta till 40 000 kronor till sina ledamöter. Medan man i Finland och Sverige liksom numera också i Danmark får nöja sig med Nordiska rådets avlöning på 10 000.