Kritiska konstnärer fortfarande utsatta i Kuba

2:55 min

Idag avslutar påven Franciskus sitt officiella besök i Kuba. Påven är en av de personer som ska ha spelat en viktig roll i arbetet med att föra Kuba och USA närmare varandra. Men för många konstnärer är situationen fortfarande svår på Kuba. Kulturnytt pratade med konstnären och aktivisten Tania Bruguera.

– Det var verkligen jättesorgligt att lämna Kuba, säger Tania Bruguera som i flera år delat sin tid mellan Kuba och USA.

Hon kom till Kuba i december 2014 med stora förhoppningar på den avfrostade relationen mellan Kuba och USA.

– Jag är en revolutionens dotter, säger hon, har trott på de reformer som gjorts efter revolutionen, men jag började se hur regeringen började frukta sitt eget folk

Tania Bruguera greps flera gånger under sin vistelse i Kuba, men började också arbeta med ett nytt projekt, att utbilda folket i medborgerliga rättigheter. Det gör hon i en lokal eller ett center för aktivism som är uppkallat efter den tyska filosofen Hannah Arendt. Det arbetet vill hon fortsätta med när hon återvänder till Kuba vid årsskiftet. I USA fortsätter hon planera för det projektet och samla in pengar.

– Just nu planerar jag vidare för projektet med institutet och jag ska försöka få till en insamling här i USA för att finansiera institutet.

När Tania Bruguera lämnade Kuba lyckades hon få kubanska myndigheter att utfärda ett dokument som kan hjälpa henne att återvända. Tidigare hade hon fått besked att hon aldrig skulle få återvända om hon lämnade landet.
Så Tania Bruguera kommer att få resa tillbaka till Havanna, men hon vill att omvärlden får upp ögonen över en annan konstnär som enligt oppositionella på Kuba hungerstrejkar i kubanskt fängelse, graffitimålaren Danilo Machado, eller El Sexto som han kallar sig.

Danilo Machado sitter kvar i fängelse trots löften om frigivning och det tär på honom och på hans familj säger Tania Bruguera.

– De lovade honom att han skulle frisläppas i slutet av augusti, men det löftet infriades aldrig och de leker med honom och med hans familj. Så det är viktigt att trycka på. Kuba är ett fantastiskt land, men många fördelar men det finns en mörk sida och det får man aldrig glömma, säger Tania Bruguera.