Efter tre stängda år: nu öppnas Nationalmuseet i Bosnien

2:23 min

Nu öppnar Bosnien och Herzegovinas nationalmuseum sina portar igen, efter ha varit stängt för allmänheten i tre år.

I muséet finns bland annat utställningar om bosnisk historia från antiken till nutid, en botanisk trädgård, samt den över 600 år gamla och mycket uppmärksammade judiska skriften Haggadah, som alltså inte kunnat ses av några besökare sedan dess.

Marica Filipovic är etnolog och sitter i muséets ledningsgrupp. Hon säger att det var av ekonomiska och politiska orsaker som muséet stängde.

- Vid tidpunkten fanns det inget lokalt kulturdepartement eller kulturnämnd, och därför fanns ingen ansvarig för muséets finansiering. Hösten 2012 hade museipersonalen redan jobbat ett år utan lön, men till slut fick man ge upp och bomma igen muséet.

Enligt Marica Filipovic råder efter 2014 års val, en ny politisk struktur i landet, och från den regionala ledningen finns nu en vilja att lägga pengar på muséet, vilket gör det möjligt för Bosnien och Harzegovinas nationalmuseum att öppna igen. Till museet har man fått in flera nya intressanta föremål, men dessa kommer inte att ställas ut direkt, utan fokus har istället legat på att göra allt tillgängligt som fanns innan museet stängde.

Marica Filipovic berättar också att man har blivit lovade att få pengar för personalens löner för detta års arbete, och att få pengar till andra kostnader som uppvärmning, el, telefoni, vatten och annat.