"Vågen" på Stockholms stadsteaters scen i Skärholmen

1:49 min

”The third wave” – Tredje Vågen kallade den amerikanske läraren Ron Jones sitt experiment i en gymnasieskola i Kalifornien på 1960-talet, ett experiment som handlade om att hur nazismen kunde få fäste och förloppet har skildrats och dramatiserats i böcker, TV-och filmversioner; Unga Radioteatern gjorde sin version förra året. Nu har Carolina Frände på Stockholms stadsteaters scen i Skärholmen gjort sin version och ”Vågen” som heter den här handlar om ett experiment som gjordes på Skärholmens gymnasium på 1997. Maria Edström var på premiären i Skärholmen.

Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm var 1997 rektor för Skärholmens gymnasium och han berättar i en inspelad intervju om experimentet – se där hur regissören Carolina Frände skapar en dubbel fiktion, för även skådespelarna berättar om sina roller om händelserna som vore de verkliga på en stor duk i det enorma klassrummet.

Och där sitter publiken, mitt i spelet, omgivna av skådespelarna som till en början är stökiga och flabbiga och som bara inte orkar dra det här med ”föriiintelsen” en gång till. Frände har en levande och härlig ensemble och så har hon den eminenta Lotti Törnros som spelar läraren Astrid Lindgren, en mysig lärare i mjuka kläder. Och lika varm och förstående som hon är innan hon sätter igång med experimentet, lika hård som flinta blir hon i sin strikta dräkt och hårknut. Och det nästan mest skrämmande är känslan av att eleverna verkat längta efter denna tukt och disciplin, denna fostran att ge upp sig själva och foga in sig som kuggar i kollektivet. Och som publik - man kan liksom ”delta” lite grann – känns det hela däremot rätt obehagligt från början till slut.

Och det är där det möjligtvis faller lite, det känns bara obehagligt. Om kaoset och misären i ett klassrum på glid hade varit större, så hade lockelsen till underkastelse och disciplin blivit starkare - hos oss alla. Och då hade föreställningen ”Vågen” varit riktigt kuslig.