"Ni skor er på min dotters olycka"

4:39 min

Mamman till "Linnea" i Bjästa kallar filmen "Flocken" för en ny våldtäkt.

Det så kallade Bjästa-fallet då 14-åriga "Linnea" våldtogs av en skolkamrat och blev utfryst i hemorten Bjästa blev enormt uppmärksammat 2010. Det togs bland annat upp av SVT:s "Uppdrag granskning".

Filmen "Flocken" som hade premiär 11 september i år har stora likheter med Bjästa-händelserna, och nu skriver mamman till "Linnea" i Aftonbladet om varför hon tycker att filmen borde ha stoppats.

Enligt mamman, som förblir anonym, fick familjen inte veta något om filmen förrän den var färdig. Efter att ha sett den anser hon sig själv och resten av familjen vara utsatta för förtal.

"Till exempel utmålas jag som en alkis som anser att min dotter förstört mitt liv. Hennes styvpappa, min sambo, har i filmen ett incestuöst förhållande med min dotter. Givetvis är inget av det sant och det är kränkande och förnedrande att behöva se det på film", skriver hon.

Mamman berättar att hon utan att lyckas har försökt stoppa filmen, och tycker det känns fel att "Linneas" familj tvingas bidra med skattepengar, med tanke på att svenska filminstitutet beviljat åtta miljoner kronor i bidrag till filmen.

Enligt mamman vill "Linnea" bara lämna allt som hänt bakom sig. "Vi uppmanar alla att inte se filmen eftersom det stöttar dem som genomför den tredje våldtäkten på min dotter", skriver mamman till "Linnea" i Bjästa.

Kulturnytt har varit i kontakt med Agneta Olsson Fagerström som är filmens producent.

Hur kommer det sig att familjen inte fick veta något om att filmen var på gång?

- När familjen hörde av sig och ville titta på filmen innan sa vi naturligtvis ja, ville de se den så fick dom se den. Vi hade inga ambitioner på att få ett godkännande, det tragiska är att fallet inte är unikt. Flickor lever under det här helvetet hela tiden.

- Jag kan naturligtvis förstå mamman och alla mödrar som hamnar i sådana situationer, det är en fruktansvärd upplevelse.

- Vi har tagit intryck av många olika fall. Det finns naturligtvis intryck av Bjästa-fallet, som fick stor uppmärksamhet i svensk press, bland annat "Uppdrag Granskning". Naturligtvis finns det likheter som är igenkänningsbara med andra våldtäktsfall som sker på skoltoaletter över hela världen.

Har filmen marknadsförts som att den handlar om Bjästa-fallet under processen?

- Just det här specifika fallet var mest uppmärksammat, "Uppdrag Granskning", vi tittade på det också, vi har inte förnekat det, säger Agneta Olsson Fagerström.