Hit kommer Mello 2016

Nu är det klart vilka städer som får Melodifestivalen nästa år. Bland annat kommer schlagercirkusen för första gången att göra ett besök i Halmstad.

Melodifestivalen 2016 har extra tyngd – vinnaren kommer som bekant att få representera Sverige på hemmaplan när Eurovision Song Contest avgörs i maj.

Och nu börjar också nästa års tävling ta form. SVT har bland annat beslutat i vilka städer som Melodifestivalen ska arrangeras.

Den första deltävlingen hålls i Göteborg lördagen den 6 februari och sedan rullar det på med deltävlingar i Malmö, Norrköping och Gävle. Alla de städerna har arrangerat Melodifestivalen minst en gång tidigare, men när det bli dags för Andra chansen den 5 mars gör Halmstad debut som schlagerstad.

"Utmaning varje år"

Finalen hålls sedan, precis som de senaste åren, i Friends arena i Solna den 12 mars.

- Att hitta en ny stad är en utmaning varje år, Melodifestivalen är en produktion som växer och växer och därför är det svårt att hitta en stad och en arena som kan erbjuda allt som behövs. Därför är vi extra glada för att vi nu ska till Halmstad, säger Anette Helenius, SVT:s projektledare för Melodifestivalen.

Hur går det till när ni utser arrangörsstäder?

- Det finns ingen exakt vetenskap utan det är ett samarbete mellan SVT och turnésamordnarna där vi tillsammans tar fram förslag på städer. Vi har önskemål och vi måste också ta hänsyn till andra arrangemang runt om i landet och titta på kapacitet och spridning så att vi varierar oss.

Just spridningen i landet är extra viktig i och med public service-uppdraget, menar Anette Helenius.

Vilka artister som ska tävla i Melodifestivalen 2016 kommer att presenteras i november. Vem eller vilka som blir programledare avslöjas under hösten.