Graffitimålad fotbollsläktare får pris i Umeå

1:57 min

I Umeå har idrottsföreningen IFK Umeå låtit graffitimåla en gammal fotbollsläktare i trä. Nu har projektet vunnit Umeås stadsmiljöpris med fler röster än Umeås storsatsning kulturhuset Väven.

När den gamla träläktaren från 40-talet inte höll måttet längre gav Umeå kommun bort den till IFK Umeå. Föreningen ville förena det gamla med det nya och låta graffitimåla läktaren, och med lite bidrag från kommunen kunde man ge målningsuppdraget till graffitikonstnärerna Daniel Diaz och Pontus Rasmusson.

– Jag tänkte som så - får vi läktaren så ska vi försöka göra något mer än att ha den bara gul eller blå eller röd. Den borde bli ett smycke på något sätt. Med tanken fanns ju också att den ändå kommer att taggas på något sätt, om den är enfärgad, säger Jan Brännvall, ordförande i IFK Umeås fotbollssektion.

I tävlingen om Umeås stadsmiljöpris nyligen sopade graffitiläktaren banan med mer etablerade företeelser som det nya kulturhuset Väven och Guitars som är både ett omtalat gitarrmuseum och en musikscen.
Värt att nämnas är att umeåbor själva fått nominera objekt till tävlingen och att vem som helst har kunnat gå in på kommunens hemsida och rösta. Så det är kanske inte så förvånande att graffitiläktaren vann, med många av idrottsföreningens medlemmar i ryggen.

Jan Brännvall säger att reaktionerna på graffitiläktaren varit övervägande positiva, även om det finns politiker som inte gillar idén att kommunen ska ge pengar till graffiti, även om den är laglig och beställd.
Och hur är det med det där - påverkar fler lagliga graffitiytor det illegala målandet?
– Vem vet, om man blir mer liberal i sitt sätt att tillåta på några ställen så kanske det andra minskar, säger Jan Brännvall.

I Umeå antogs 2012 en handlingsplan som bejakar graffiti som konst och kulturellt uttryck men motverkar all graffiti som målas olagligt. Det finns en legal graffitiyta i kommunen, en gammal skjutbana som militären använde tidigare.