Karolina Ramqvist får årets PO Enquist-pris

Författaren Karolina Ramqvist får PO Enquist-priset 2015 som delas ut på Bokmässan i Göteborg.

"Karolina Ramqvist har en unik och stark position i svensk samtidslitteratur. Den vita staden, som är en fristående fortsättning av Flickvännen, är ett porträtt av en ung kvinna som gestaltas kristallklart och obönhörligt. En berättelse om utsatthet, och beroende, fritt från sentimentalitet och moralism."

Så lyder juryns motivering, och i juryn sitter PO Enquist själv, Norstedts förlagschef Eva Gedin, Cathrine Bakke Bolin på norska förlaget Gyldendal samt Jakob Malling Lambert på danska Rosinante.

PO Enquist-priset till en ung författare på väg ut i Europa instiftades till Enquists 70-årsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förläggare och Bok & Bibliotek. Priset delas traditionsenligt ut under Bok- och Biblioteksmässan, fredagen den 25 september på debattscenen klockan 13.00.

Karolina Ramqvists första roman När svenska pojkar började dansa utkom 1997. Sedan dess har hon givit ut flera romaner, publicerat noveller, essäer och kritik. Den vita staden är en fristående fortsättning på Flickvännen (2009) som nominerades till Sveriges Radios romanpris och fick VI:s litteraturpris och sätts upp på Stockholms stadsteater i december 2015. Karolina Ramqvist debuterade som manusförfattare 2014 med den internationellt prisbelönade kortfilmen Cupcake.