Tomas Pontén död

Skådespelaren Tomas Pontén är död, skriver Expressen. Han avled efter en tids sjukdom, 69 år gammal.

– Vi var alla där. Det har varit på gång ett tag, det var ingen blixt från klar himmel. Alla var förberedda och det var fint, säger sonen Simon Pontén till Expressen.

Tomas Pontén kom till Dramaten direkt efter att han gick ut scenskolan 1972 och han blev nationalscenen trogen under hela sin karriär. En av de främsta rolltolkningarna var Edmund i Shakespeares "Kung Lear" med Ingmar Bergman som regissör. I en intervju med TT berättade han att målet var att bli regissör:

– Sedan min syster träffat regissören Lars-Magnus Lindgren, som ju bland annat gjorde "Käre John" och "Änglar, finns dom?", ville jag bara bli regissör. Hur man blev det visste jag inte men tänkte att det kanske man kunde få veta om man sökte till scenskolan så då gjorde jag det, berättade han.

På Dramaten regisserade han bland annat "Medea", men det var också han som stod bakom en mycket uppmärksammad kortversion av "Romeo och Julia" som Kristina Lugn skrivit för Teater Brunnsgatan, med Lena Nyman och Erland Josephson som kärleksparet. På Dramaten jobbade han också i många år ihop med skådespelaren Per Mattsson som blev en nära vän.

– Han var en fantastiskt lojal vän. En pålitlig kompis. Som skådespelare påminde han om Edvin Adolphson som var hans stora idol. Han var flitig och noggrann i sitt arbete. En seriöst arbetande skådespelare, säger Per Mattsson till TT.

– Vi spelade bland annat tillsammans i Ingmar Bergmans uppsättning av "Kung Lear". Jag tyckte att han var väldigt bra i den helt enkelt. Det var så vi sa om varandra, fortsätter han.

Mellan 1983 och 2000 levde Tomas Pontén tillsammans med skådespelerskan Suzanne Reuter och de har tre söner. Han var bror till modeskaparen och formgivaren Gunilla Pontén.

Växte upp på Lidingö med föräldrar och syskon. Blev intresserad av regi och film när han i sin ungdom jobbade extra som biografvaktmästare.

1972 gick han ut scenskolan och blev därefter en del av Dramatens ensemble, där han blev kvar under hela sin karriär. På Dramaten spelade han bland annat i uppsättningar av "Don Quijote", "Farliga förbindelser", "Simpatico", "Fedra" och "Onkel Vanja".

Tomas Pontén spelade även i många filmer och tv-serier, som "Ärliga blå ögon", "Kejsarn av Portugallien", "Skärgårdsdoktorn" och "Sprängaren".