"Att befinna sig på samma plats är inte samma sak som att mötas"

2:44 min

Nybyggda konsert- och konferensbyggnaden Malmö live har nominerats till Kasper Salin-priset, ett pris som delas ut till ett svenskt byggnadsverk som håller hög arkitektonisk klass. Men Malmö live är inte det enda som byggts i Malmö den senaste tiden. Tidskriften Arkitektur har ägnat sitt septembernummer åt Malmös förvandling och Kulturnytts Tali da Silva har läst det med sin tid som Malmöbo i bakhuvudet.

Sveriges Chicago, Lilla Berlin eller Greater Copenhagen. Kär stad har många namn, och det är många som slåss om Malmö. När jag flyttade dit i slutet av 00-talet var det Lilla Berlin jag ville åt. Stuckatur i taket för en spottstyver och svartklubbar som aldrig stängde. Men att det inte gick att få det bohemiska Berlin-Malmö utan att ta det våldsamma Chicago-Malmö på köpet, förstod vi rätt snart. Explosionerna och skjutningarna tog inte slut, trots att Malmö redan var mitt uppe i förvandlingen från sömnig industristad till kreativ kunskapsstad.

Mångfald, möten, möjligheter

På mindre än 20 år har landmärket kockumskranen skeppats iväg och ersatts av högskolan, Bo01-området Västra hamnen, skyskrapan Turning Torso och nu senast konsert-, hotell och konferensanläggningen Malmö live.
Den senare har fått tidskriften Arkitektur att ägna sitt septembernummer åt just Malmö, och det tar upp många angelägna frågor om nutida stadsbyggnad. Ett ord som ofta återkommer är mötesplats - att få folk att mötas verkar vara nutida arkitekters viktigaste uppgift.
Malmös kommunslogan är just "Mångfald, möten, möjligheter". Den tog nog inte många minuter att dikta ihop. Men den funkade på mig. Jag hoppades alltid att Möllan skulle vara en sådan mötesplats. Och ibland var det det. Men även om Möllevångstorget var ett myller av människor från olika länder så var det sällan vi pratade om något annat än vilken sås jag ville ha på min falafel. Att befinna sig på samma plats är inte samma sak som att mötas.

Dyrare än förväntat

Carina Listerborn som är professor i stadsbyggnad på Malmö högskola skriver i Arkitektur om de trendiga idéer som legat till grund för Malmös förvandling: att locka och skapa mötesplatser för entreprenörer och den kreativa klassen. Byggandet av dyra lägenheter försvaras med den så kallade trickle down-principen. När de som har råd flyttar in i nybyggda lägenheter med havsutsikt, blir billigare lägenheter över till mindre bemedlade invånare.
Men enligt Carina Listerborn har flyttkedjan inte fungerat för dem som är i mest akut behov av bostäder. Och är det någon stad som behöver minska sina ekonomiska klyftor för att få bukt med kriminaliteten så är det väl Sveriges Chicago.

Malmö Live skulle kostat 600 miljoner men enligt lokaltidningen Sydsvenskans granskning gick det på 1,3 miljarder. Blir det en plats för spännande möten som arkitekterna hoppas? Eller blir det en plats för precis samma kulturintresserade medelklass som möttes i det gamla konserthuset, fast för en saftigare nota? Malmöborna får vänta och se.