Staffan Götestam debuterar som barnboksförfattare

2:38 min

I 40 år har han jobbat mot en barnpublik och gjort teater, film och tv av Astrid Lindgrens berättelser. Nu är det dags för en egen barnboksdebut för Staffan Götestam.

Trots en hel karriär i barnbokens närhet så hade han faktiskt aldrig funderat på att själv skriva just en bok. Men så kom en fråga från ett förlag och en gammal idé plockades fram.

-Den hade legat och marinerat ett tag, berättar Staffan Götestam.

Och nu presenterar han huvudpersonen Funny - en tuffing som samtidigt också är lite rädd. Och i en högsommarträdgård så upptäcker hon parallella världar - inuti en ek och i en myrstack under företryck.

-Hon är precis som alla barn - hon vill utforska det hemska och det farliga. Som barn är man rädd för en massa; för att föräldrar ska dö, för fattigdom ….för spindlar. Och det här är berättelsen om barnet som vill konfrontera sina rädslor, berättar Staffan Götestam.

Trots att "Magiska fingrar" är barnboksdebuten så är Staffan Götestam välbekant med barnpubliken. 1977 gör han rollen som Jonathan i Olle Hellboms filmatisering av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta".

Och som dramatiker har han gjort både barn-och familjeföreställningar, från Pippi Långstrump-musikalen med Siw Malmqvist på 1980-talet till Rasmus på Luften med Markoolio för bara några år sedan. Och inte minst grundat Junibacken i Stockholm.

 Hur mycket har du tagit inspirerats av Astrid Lindgren …?

-Jag vet att Astrid inspirerat en hel värld, generationer. Men det minsta vi två brukade prata om var manuskript och hur de skulle se ut. Vi pratade om helt andra saker: om barnen i samhället, världen och människor, berättar Staffan Götestam

Varför har din egen barnboksdebut tagit sån tid…?

-Haha! I`m a late bloomer! Det kan ta tid för mig att komma till startblocket - men väl där så brukar det går fort, säger Staffan Götestam.

Och han skriver redan på fler äventyr om Funny.