Elton John lurad av falsk Putin

2:33 min

Nu visar det sig att popstjärnan Elton Johns påstådda telefonsamtal med den ryske ledaren Vladimir Putin inte ägt rum, utan Elton John blev helt enkelt utsatt för ett skämt av två ryska busringare.

Den brittiske sångaren och gayrättsaktivisten Elton John var i Kiev när han sa han ville träffa ryske presidenten Vladimir Putin för att prata hbtq-rättigheter. Någon dag senare kom ett telefonsamtal från Ryssland:
– Goddag sir Elton, jag värderar det ni gör för musik, kultur och mänskliga rättigheter i världen, säger en man som Elton John tror är den ryske presidenten Vladimir Putin. Den som tolkar ska föreställa Dmitrij Peskov, Vladimir Putins talesman.

Elton John säger upprymt i samtalet att han är hedrad och priviligierad som får tala med en av världens mest inflytelserika personer. Han bedyrar sin kärlek till Ryssland och ryssar och lovar komma om Putin har tid för ett möte i mitten av november. Den falske Putin uppmanar musikern att komma och gå med i nästa Prideparad i Moskva. Någon sådan parad har hittills inte tillåtits alls den ryska huvudstaden.

För den som hört den riktige Vladimir Putin och den betydligt bättre engelskspråkige Peskov är det en gåta att Elton John låter sig luras av de två ryska komikerna Vladimir Krasnov och Aleksej Stoljarov, välkända ryska busringare. I en intervju i Komsomolskaja Pravda erkänner de att det var de som ringde.

Busringningen pågår mer än tio minuter och uppmärksammas stort i Ryssland. Telefonsamtalet kom sedan Elton John talat vid en konferens i Kiev om vikten av att respektera hbtq-rättigheter och mänskliga rättigheter, för beslutsfattare och affärsmän. Han kritiserade attackerna mot prideparader i Ukraina. Efter ett möte med Petro Porosjenko sa han att han ville träffa den ryske presidenten också, för att prata om diskriminering av homosexuella i Ryssland. 

Elton John har via en fond betalat flera miljoner för att bromsa hiv och aidsspridningen i Ukraina. Han spelade för 300 000 personer på Majdan i Kiev under protesten och hyllade vid konferensen i Kiev tre ukrainska parlamentariker från Majdanrörelsen för deras kamp för homosexuellas rättigheter i Ukraina. Ryska parlamentet har inga sådana politiker, istället har de antagit hårdare mer diskriminerande lagstiftning som strider mot alla människors lika värde.