Nytt förslag till Nobelcenter i Stockholm

1:13 min

Nu kommer det ett nytt förslag till Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm. Det förra har modifierats av arkitektbyrån David Chipperfield architects.

Under samrådet i våras kritiserades förslaget av kulturpolitiker och Skönhetsrådet i staden för att vara för högt och för stort och förminska både Nationalmuseum på samma holme och Kungliga slottet mittemot museet. I det nya förslaget är byggnaden ett våningsplan lägre och det är 4,5 meter kortare än det tidigare och ska behandlas av stadens stadbyggnadsnämnd senare i höst.

-- Ja, för oss i Stockholm är ju detta något vi har jobbat med länge att få till ett Nobelcenter, och vi har ju tillsammans med Nobel(stiftelsen) valt ut platsen. Sedan tycker jag personligen att det är ett väldigt väl avvägt förslag och att det efter omarbetningen dessutom faktiskt blir litet vassare, säger Roger Mogert som är ordförande i Stockholms stads stadsbyggnadsnämnd.

Förutom att det blir lägre och kortare - vad är det som är bra med det alltså, enligt dig?

-- Jag tycker att trots att man sänker det och gör byggnaden smärtare lyckas man del behålla alla funktioner som man hade och tillföra nya. Det är ett riktigt välarbetat förslag.

Och när kommer det här upp i stadsbyggnadsnämnden då?

– Det kommer till stadsbyggnadsnämnden nu i oktober. Sedan räknar vi med att om det rullar på ta beslut i fullmäktige första kvartalet 2016.

Och när ska det stå klart är det tänkt?

– Ja, om allt går enligt plan - vilket det, höll jag nästan på att säga, aldrig gör i Stockholm - räknar vi med att kunna starta 2019.