Dyster Sicario harvar i knarkfåran

0:58 min

Den amerikanska filmen Sicario har svensk premiär idag. Den utspelar sig på gränsen mellan Mexiko och USA, där knarket flödar och människoliv inte är något värt. Måns Hirschfeldt recenserar.

Det börjar bländande med en FBI-räd mot ett knarklangarnäste där isoleringen i husväggarna visar sig består av inplastade människokroppar. Det livets absoluta kränkbarhet i lika starkt koncentrerat som i en Goya-etsning och jag sitter käpprak i biofåtöljen.

Men del filmer hamnar ohjälpligt i skuggan av sin egen inledning och två timmar senare har jag sjunkit ihop lite, trots att det här inte på något sätt är en dålig film. Den är bara inte så bra som den utger sig för att vara i all sin estetiska och allvarliga framtoning. Det är skymningsgråa, kärva och urtvättade bilder och skådespelaren Benicio del Toro skapar förväntningar på komplexitet i moralfrågorna och dysterhet i känslolivet.

Men det hela kör mest fast i det gamla vanliga: att den som vill bekämpa monster riskerar bli ett monster själv. Någon längre tanke i den frågan efterlämnar inte Sicario.