Kärlek och motstånd i "Min lilla syster"

2:35 min

Svenska regissören Sanna Lenken har tidigare gjort kortfilmen "Äta lunch", som handlar om ätstörning. Nu tar hon upp temat i sin debut som långfilmsregissör. Filmen "Min lilla syster" har redan fått flera internationella priser och idag går den upp på biograferna.

Det finns en central scen i "Min lilla syster". Tolvåriga Stella samlar på insekter med en frenesi som hon aldrig lyckas uppbåda i sin skridskoträning. Pappan sitter brevid hennes skrivbord och föreslår att hon ska gå med i fältbiologerna. Men Stella protesterar.

Scenen hjälper oss att förstå att det är en prestationsinriktad familj vi får titta in hos, en som inte låter ett intresse bara vara utan vill organisera och professionalisera det. Vi förstår också att Stella är en helt annan person än sin storasyster.

För storasystern Katja är firad konståkerska med ett konsumerande kontrollbehov som tillåter mindre och mindre mat. Och efter att ha listat ut varför Katja är så manipulativ och konstig, vägrar Stella att finna sig i rollen som medberoende.

Därigenom blir "Min lilla syster" inte bara en film om ätstörningar utan också om motstånd, mot prestationskrav och mot kroppsskammen, som till och med kan komma från de närmaste: "Du har hår på överläppen, borde du inte klä dig lite kvinnligare, du skulle aldrig orka hålla min takt" .

Precis som Lukas Moodyssons "Fucking Åmål" är detta en ovanligt stark svensk debut. Det ryms mycket människokärlek i Sanna Lenkens blick på familjen, som sluter sig och försöker lösa det omöjliga själv. Men Lenken står obevekligt på Stellas sida mot de onda krafterna, och denna trofasthet utgör filmens starka ryggrad.

Ja det är bara att konstatera att allt har blivit rätt här. Förutom ett krispigt foto av Moritz Schultheiss och ett nästan thrillerspännande berättande i konstant framåtrörelse – är Rebecka Josephson och Amy Deasismont (mer känd som Amy Diamond) lysande som de två systrarna som väljer olika vägar till kvinnligheten.

Höstens svenska filmutbud är full av kvinnliga hjältar. Men tolvåriga Stella fick just en särskild plats i mitt hjärta.