Tysk stjärnskådespelare startar flyktingstiftelse

1:34 min

Från snack till verkstad - Tysklands mest kände skådespelare Till Schweiger, var less på allt prat om den svåra flyktingkrisen och ville göra något praktiskt. Igår presenterade han sin nygrundade stiftelse som ska samla in pengar till barn och ungdomar som flytt till Tyskland.

Det var ilskan som inspirerade skådesepelaren och filmskaparen Till Schweiger - vreden över de hätska och människoföraktande kommentarerna han i somras fick på sin Facebook-sida efter att han uttryckt stöd för flyktingar.

Istället för att klaga - kan de väl säga "häftigt, vi hänger på", tyckte Till Schweiger, som med sitt initiativ vill skicka en signal om att det går att förändra och hoppas att fler vill hjälpa till. Bland dem som engagerar sig i hans stiftelse finns skådespelarkollegor, musiker och Tysklands vice förbundskansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel.

Många människor ser på flyktingfrågan på ett annat sätt om inte bara politiker utan andra offentliga personer, inte minst från kulturen, engagerar sig, hävdade vicekanslern Gabriel.

Det finns en grundplåt på några miljoner. Pengarna ska bland annat användas för att köpa läromedel till unga flyktingar, bygga skolor, ge psykosocialt stöd och möjlighet att idrotta.

Men nu ska Till Schweiger ut på tiggarstråt där de stora pengarna finns. Biljättar och andra storföretag kan snart räkna med en påhälsning av den tyske deckarhjälten.