Drama när skådisen tar över som direktör

4:57 min

Nu blir Lars von Triers komedi-film "Direktören för det hela", pjäs på Malmö stadsteater. Här kan man snacka om konflikt-rädsla som leder till katastrof. En chef som inte vill ta svåra obehagliga beslut hyr in en skådespelare som får låtsas att han är direktör för alltihop.

Det är när företaget ska säljas som Ravn hyr in skådisen för att se till att allt genomförs lugnt och stilla. Men som bekant vill ju skådespelare gärna ha drama och snart är ett klassiskt virrvarr av lögner och undanflykter igång. Och svart humor säger Olle Sarri som spelat konflikträdde chefen.

- Min figur, Ravn, beter sig inte särskilt medmänskligt, men så jobbar vi ändå med att man också ska tycka om honom.

Pjäsen är som en blandning av slapstick och pinsamheter, säger pjäsens danska regissör Anders Lundorph. När människor hamnar under press, då tar man beslut med hjärtat istället för hjärnan och då blir det roligt.

Han tycker också det är roligt att få sätta upp "Direktören för det hela" just i Sverige.

- Det är såklart för att Danmark och Sverige har ett love-and-hate-förhållande. Det är roligt att komma hit och få arbeta med alla fördomar som svenskar har om danskar. Ofta när man gör teater vill man ju gärna träffa något som folk känner igen. Om jag kan pricka in de här stereotyper så har jag ju publiken på min sida.

Förstår dina svenska skådisar den danska svarta humorn?

- Ja det gör de, men det kan bero på att vi har sett samma brittiska humor. Jag har tex pratat om humorn med Olle Sarri och han skrattar åt samma saker.

Spelar svenska skådespelare annorlunda jämfört med danska skådespelare?

- Det är lite mer återhållsamhet i den svenska spelstilen. Sverige kommer ju ur en Strindbergsk, Norénsk tradition och i Sverige vill man gärna ha psykologin med hela vägen, men vi danskar kommer ur gruppteatern, komedin och Holberg. Så där är det lite annorlunda.

Betyder det att du ber dina svenska skådisar att stryka psykologin för att det tar för lång tid?

- Nej men ibland ber jag dem vara snabbare med psykologin, man kan göra sin värdering medan den andra talar, inte alltid vänta på sin tur.

David Richter