Notorious på Göteborgsoperan.
Notorious på Göteborgsoperan. Nina Stemme (Alicia Hauser), John Lundgren (Devlin) - Photo: Mats Bäcker

Hitchcock/Bergman-filmen Notorious som Gefors/Stemme-opera

3:22 min

Helgens operahändelse har fört samman Ingrid Bergmans 100-års minne, en helt ny opera av en av våra mest framgångsrika tonsättare Hans Gefors och en specialskriven huvudroll för vår svenska världsstjärna: sopranen Nina Stemme. Allt skedde på Göteborgsoperan när Hitchcocks spionthriller Notorious blev opera.

Film som opera - det är så det har blivit.

Det handlar alltså om krigstid - där huvudrollens Alicia blir spion för USA mot nazistiska vetenskapsmän i Rio. Samtidigt blir hon handlöst förälskad i sin kontaktperson Devlin. I filmen var det Ingrid Bergman och Cary Grant. Här är det Nina Stemme och John Lundgren.

Operan ligger oerhört nära filmen, bitvis är föreställningen en hommage till Hitchcock. Han finns till och med med på scenen där han pekar, använder klappan, är kypare och gör andra små lustifikationer. Han syns i olika siluetter och då och då kommer det ner en filmduk och där visas filmsekvenser. Den fotobaserade scenografin bygger på filmens bilder.

Den här förbryllande karbonkopieringen är nog - trots allt - rätt väg, eftersom så många av oss minns Notorious så tydligt. Det hade varit svårt att låtsas som om den inte fanns.

Dessutom är det bra att operan ligger så nära originalet eftersom Gefors underbart klangfulla och laddande expressiva musik har ett problem. Alldeles för ofta, i synnerhet före paus, är det helt omöjligt att höra vad de sjunger.

Okej - så kan det vara i opera och det är inte alltid det behövs. Men här är det ofta i de betydelsefulla partierna, när dilemmat presenteras, det som lockar oss att vilja se mer, som man inte hör orden. Bara för att de här utmärkta sångarna klarar av att ligga högt upp i forte betyder inte det att de alltid måste vara där.

Notorious har en mycket dialogbaserad intrig. Vet man då inte vad det går ut på, så är det svårt att bli engagerad.

Vi får alltså se en visuellt spännande svartvit uppsättning med många filmsekvenser. En del komik. Fyra urstarka huvudrollsinnehavare - Katarina Karnéus och Michael Weinius är de två andra. Göteborgsoperans orkester och kör briljerar under ledning av Patrik Ringborg i en berättelse vi känner igen och som, rent teoretiskt, är fascinerande.

Men det är en film som blivit opera. För mig är det ett problem - filmen är starkare.

Notorious sändes och spelades in av Sveriges Radio P2 och finns för efterlyssning under 30 dagar på Opera i P2.

Bänkad med Ella den 3 oktober sände ett helt program där Hans Gefors intervjuas om arbete med operan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista