Författaren Jackie Collins. Arkivbild. Foto: Chris Pizzello/TT.
Väckte rabalder med sin debutroman. Arkivbild. Foto: Chris Pizzello/TT.

Jackie Collins död

Jackie Collins, författaren som öppnade dörren på glänt till sängkammare och styrelserum i Hollywood, har avlidit, 77 år gammal. Hennes böcker såldes i miljonupplagor världen över.

Jackie Collins dog i sviterna av bröstcancer.

"Det är med oändlig sorg som vi tillkännager bortgången av vår vackra, dynamiska och enastående mor, Jackie Collins, som dog av bröstcancer i dag", skriver familjen i ett uttalande.

"Hon levde ett underbart fullödigt liv och avgudades av sin familj, vänner och miljoner läsare som hon underhållit i fyra decennier", skriver döttrarna Tracy, Tiffany och Rory, som tillägger att hon kämpat mot bröstcancer i över sex år, skriver AFP.

Brittiskfödda Jackie Collins var sedan 1980-talet bosatt i Los Angeles där hon skrev en lång rad storsäljande romaner, bland annat "Hollywoodfruar" och "Chansen". Hon blev stilbildare för den genre som kom att kallas tantsnusk och flera av hennes böcker har blivit filmer och tv-serier.

Hon lovade läsarna en inblick bakom kulisserna i lyxlivet i Hollywood och sade att hon skrev om verkliga människor, lätt förklädda. "Om något så är mina karaktärer nedtonade - verkligheten är betydligt mer bisarr", skrev hon på hemsidan.

Hennes böcker såldes i över 500 miljoner exemplar i 40 länder, enligt sajten.

Jackie Collins väckte stort rabalder med sin debutroman "Världen är full av gifta män" 1968. Brittiska kärleksromanförfattaren Barbara Cartland kallade den "snuskig och avskyvärd" och den förbjöds i Australien och Sydafrika. I en intervju för Reuters 2008 sade Collins att berättelsen om en kvinna som bedrar sin make och en annan som gillar att ha sex med gifta män var "långt före sin tid".

Hon var lillasyster till skådespelaren Joan Collins och medverkade själv i flera filmer under 1950- och 1960-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista