"Årets budget hotar musikinstitutioner i hela landet"

Efter regeringens offentliggörande av budgeten har kulturbranscherna inte väntat med kritiken.

"Med det nya budgetförslaget ska branschen betala mer men få mindre. Det rimmar illa med regeringens högt ställda ambitioner för filmpolitiken." Så skriver Film och Tv-producenterna i ett pressmeddelande idag.

Film- och tvproducenterna är inte ensamma i sin kritik mot regeringens kulturbudget. Sveriges yrkesmusikerförbund, SYMF, skriver i ett pressmeddelande att regeringens budgetanslag till den regionala kulturverksamheten inte kompenserar för löne- och kostnadsökningar. Istället tvingas kommuner och regioner att höja sina anslag rejält för att de regionala musikinstitutionerna inte ska tvingas till nedskärningar. Man menar att det på sikt hotar samverkansmodellen.

Enligt Bo Olsson, ordförande för SYMF, signalerar regeringens politik stagnation och man överlåter hela ansvaret för nödvändiga uppräkningar till regioner och kommuner.

På Teaterförbundet för scen och film hade man hoppats på ett lyft i anslag till den fria scenkonsten.

– Vi hade hoppats på att man såg över finansieringen av kultursamverkansmodellen därför att den modellen innebär ju nu att staten succesivt gör en reträtt för finansieringen av den regionala och lokala kulturen och överlåter mer och mer av ansvaret till de regionala och lokala huvudmännen, säger Jaan Kolk, förbundsdirektör på Teaterförbundet för scen och film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista