Gunnar Bolin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Gunnar Bolin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Gunnar Bolin om utbyte och motbilder på Bokmässan i Göteborg

2:12 min

Idag öppnar årets bokmässa i Göteborg och att det den här gången är Ungern som är temaland har föranlett många kommentarer, protester och upprop. Kulturnytts Gunnar Bolin har besökt Ungern flera gånger de senaste åren.

Det var inte utan att jag drog lite efter andan, när det förra året meddelades att Ungern skulle vara det nya temalandet. Med tanke på Ungerns ställning som litterär stormakt, jo per capita är Ungern rätt unikt vad gäller högt skattade författarskap, så är ju egentligen valet rätt självklart. Men den där flämtande andhämtningen gällde förstås situationen inne i Ungern vad gäller yttrandefriheten i de stora statliga medierna, möjligheterna att problematisera den Ungerska självbilden på de stora museerna eller den systematiska tillsättningen av regeringstrogna chefer på stora konstnärliga institutioner och till det en alltmer tilltagande nationalistisk retorik från landets regering.

Till mässan kommer flera kända regimkritiska författare, men också såna som är mer regimkramande, föga överraskande när Ungerska staten och deras kulturinstitut Balassi-instutet är mässans samarbetspartner.

Det största författarnamnet skulle ha varit Peter Esterhazy men han kan tyvärr av hälsoskäl inte närvara, men hans förläggare Svante Weyler kommer att läsa upp ett tal av honom idag på invigningen, ett tal där Esterhazy lär vara mer tydligt politiskt kritisk än vad han vanligen är.

Den ungerska regeringens inhumana och hjärtlösa behandling av flyktingarna som kommer till Europa har nu fått kritiker att kräva att bokmässan aktivt ska ta avstånd från regeringen Orbans agerande och säga vad de tycker om Ungerns brott mot de mänskliga rättigheterna.

Jag är tveksam till att det är ett bra krav. Rimligast är att utläsa mässans hållning genom deras evenemang och seminarier, men ett officiellt starkt avståndstagande mot den ungerska regeringens politik hade förmodligen gjort att det officiella Ungern inte varit särskilt intresserade av att komma till Göteborg.

Vill vi ha kulturutbyte med tvivelaktiga stater och därmed med deras officiella organ, då måste det bli ett visst tassande. Men sammanfattningen av mässan får inte bli att vi fick Balassi-institutets version av situationen i Ungern  med oss när vi åker hem på söndag kväll. Det är motbilder jag väntar mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista