Joel Edgerton som John Connolly och Johnny Depp som Whitey Bulger i filmen "Black Mass". Foto: Claire Folger / AP /TT
Joel Edgerton som John Connolly och Johnny Depp som Whitey Bulger i filmen "Black Mass". Foto: Claire Folger / AP /TT

Mänkompisar gör det igen när Johnny Depp blir gangster i "Black Mass"

3:11 min

Johnny Depp har varit pirat länge nu och är kanske i en ålder där man behöver en karaktärsroll. Det har han fått nu, som komplicerad kriminell, i filmen "Black Mass" som bygger på den verkliga historien om James "Whitey" Bulger.

Det finns dokumentär som heter "Whitey- United States of America versus James Bulger" som i mullerröstad stil berättar den gastkramande historien om James "Whitey" Bulger.

En man född och uppväxt i södra Boston, en bymänniska och gatukung som bygger upp en liten diktatur nästan och styr sin plätt av världen med mord, knark och spel. Det märkliga är att allt är så nära, så öppet. Alla vet, han bor med sin fru ett stenkast från platsen där han brukar gräva ner sina lik och skälet till det är den komplett snuskigt oheliga alliansen som ingåtts mellan Bulger, FBI och åklagarmyndigheten, där prestige och korruption gjort det möjligt för denne gangster att mörda fritt 25 år enligt dokumentären.

Det är alltså huvudtesen. Där och då i USA under sjuttio- och åttiotal var hela rättsväsendet en nästan rutten fasad som när som helst kunde falla över sina medborgare och döda dem.

Men är det en bra ingång till en ny film med Jonny Depp? Nä. Hollywood gör vad det är bra på när Hollywood nu fått fatt i historien i filmen "Black Mass", som bygger på en bok med samma namn, den zoomar in på personer och känslor.

Gangstergrejer. Lojalitet, familj, blod.

"Black Mass" blir en historia till om ... mänkompisar. Tre killar från området som går varsin väg, en skurk, en snut, en politiker. Men de är av samma skrot, närmast erotiskt lojala mot sin gata och sin bakgrund, enade i hatet mot bortalaget italienska maffian. Och det är därför James Bulger kan bli gangsterkung. För att en gammal grannpojke John Connolly jobbar på FBI, blir stjärna och suddar ut alla gränser närmast av kärlek till gangstern.

Och så har en rättsskandal av monumentala mått kramats ihop till en papperstuss av broderssnack och till sist löser en hygglig åklagare allt på elva minuter blankt.

Bortsett från denna svårt irriterande förminskning av själva temat, så är "Black Mass" genomkokt, bränd och finoljad dramatik. Johnny Depp har frusit till en giftig isglass med tunt blont hår, stel rygg dåliga tänder och ormögon. En psykopat vars motiv inte behöver direkt förklaras.

Men själva filmen, manus och regi berättar bara den ohyggligt välkända sagan om ringen av nioåriga känsliga busgrannungar, nu i vuxenkläder med drink och pistol i handen. En fet nervös febrig uppgörelse med hur många skikt av den så kallade demokratin som bara består av luft, aska och dollar, det blev det inte.

Trots att man hade världens bästa story för just det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista