Disclosure. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Disclosure. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Disclosure lämnar dansgolvet för nattbussen

"Dansmusik med pensel och pincett"
2:18 min

Brittiska brödraduon Disclosure gav dansmusiken en nytändning med succédebuten "Settle" för två år sedan. Uppföljaren som heter "Caracal" släpps idag och Kulturnytts Tali da Silva har lyssnat.

Även om Disclosure klättrat högt på listorna med första albumets singlar, så har de aldrig kunnat buntas ihop med den vanliga topplistehousen. När kommersiell dansmusik började kännas tröttsam, var bröderna Lawrences mix av house, pop och UK Garage en efterlängtad kovändning. I motsats till den fläskiga machohousen med näven i luften gjorde Disclosure dansmusik med pensel och pincett. Synt, trummor, körer, refränger, handklapp och fingerknäpp - allt kunde plockas isär i tunna, krispiga lager.

Uppföljaren "Caracal" är minst lika noggrant gjord. Men tempot har sänkts betydligt och musikaliskt låter det som om bröderna åldrats mycket mer än bara två år. Ljudbilden är mogen och soulig - det här är inte musik för dansgolvet utan snarare för nattbussen hem.

Precis som förra gången är gästlistan lång, skillnaden är att namnen nu är mer kända. Det är samarbeten med The Weeknd, Lorde och Gregory Porter och så Miguel vars r'n'b-sexiga röst inte riktigt kommer till sin rätt i den här sofistikerade, värdiga produktionen. Sam Smith däremot, som har förra Disclosurealbumets singel "Latch" att tacka för en stor del av sin karriär, gör en fläckfri insats och tar "Omen" från ordinär radiohit till tung gospelhouse.

Disclosure vet vad de gör, och som lyssnare är man trygg. Men det saknas ett mästerverk. Som förra skivans höjdpunkter "Help me lose my mind" eller just "Latch". Refränger som får dig att stanna i steget. Eller le fånigt i bankomatkön för att basen släpps helt utan förvarning, men precis där den ska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".