"Masha Gessen kan dra åt helvete!"

2:45 min

På Bokmässan i går jämförde den ryska journalisten Masha Gessen Ungern med Ryssland. En jämförelse som får en ungersk journalist som besöker Bokmässan att se rött.

- Som journalist kan jag undra varför Marsha Gessen säger så. Som ungrare tycker jag att hon kan dra åt helvete!

Andras Stumpf bär solglasögon och röker en cigarett när vi ses utanför Svenska Mässan i Göteborg. Han arbetar på nättidningen Mandiner, som sympatiserar med den högerkonservativa regeringen Fides. Stumpf menar att de som kritiserar Ungern just nu saknar fakta och bygger upp sina egna fiender, precis som Ungerns Premiärminister Viktor Orbán själv brukar göra. 

Stumpf är också kritisk mot Masha Gessens uttalande i går om att Ungern skulle vara ett ofritt land. Han menar att Ungerns tuffare medielagar, som infördes 2010, har påverkat mediebevakningen - men att journalister som censurerar sig själva bara är fega.

- Det är klart att jag är kritisk mot det, eftersom jag själv också är med och betalar för vad de gör. Och jag vill inte se sådan skit.

Journalisten Attila Mong, däremot, berättar att han sparkades från sitt jobb på den ungerska statsradion när han protesterade mot den omfattande medielagstiftningen. En lagstiftning som anses undergräva yttrande- och pressfriheten i landet.

- När lagen antogs i parlamentet beslutade vi att sända en tyst minut i programmet.  

Efter det fick många människor sluta sina jobb på statsradion. Om man kritiserar regeringen kan det få ödesdigra konsekvenser och leda till självcensur.

Vad har då medielagarna fått för konsekvenser för yttrandefriheten och mediebevakningen i praktiken?

- Det bästa exemplet är den pågående flyktingkrisen. I ungersk public service används nästan aldrig ordet "flykting" utan bara "migrant". 

Attilla menar att statsmedias bevakning av flyktingkatastrofen spär på en rädsla bland befolkningen i landet.

Och konservative Andras Stumpf tänker så här:

- Jag tycker att ordet "migrant" kommer sanningen närmare, eftersom det begreppet både innefattar flyktingar och andra. Det är en större grupp.

Attila Mong ser fram mot litteraturens skildring av flyktingkatastrofen.

- Det finns så många historier där. Jag hoppas verkligen att författarna berättar dem.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista