Ian McEwan. Foto: Ola Torkelsson/ TT/Scanpix.
Ian McEwan. Foto: Ola Torkelsson/ TT/Scanpix.

Ulla Strängberg: ”Domaren” en av Ian McEwans allra bästa romaner

2:40 min

Den brittiske författaren Ian McEwan är aktuell med sin trettonde roman, The Child Act, på svenska Domaren i översättning av Niclas Hvaal. En roman som problematiserar förhållandet mellan lagstiftning och religion utifrån ett rättsfall som ytterst handlar om liv eller död.

Som så ofta hos Ian McEwan handlar det om medelålders välutbildade och välformulerade personer som plötsligt, på ett ögonblick drabbas av en händelse som för alltid ska förändra  deras liv.

Det är domaren i överrätten, den högt respekterade Fiona Maye, som ställs inför ett svårt fall: En 17-årig pojke sjuk i leukemi  vägrar att ta emot blodtransfusion. Både han och föräldrarna är Jehovas Vittnen, och åtgärden som skulle kunna rädda pojkens liv strider mot deras tro.
Fiona Maye besöker pojken på sjukhuset och frapperas av hans intelligens och mognad. Rättsfallet blir en svår prövning för henne.
Samtidigt krackelerar hennes 35-åriga äktenskap då maken  en kväll vid brasan tillkännager att han tycker att han är värd en gnutta passion sent i livet, samtidigt som han försäkrar hustrun att han fortfarande älskar henne.
Det regnar oupphörligt i romanen och vattenmetaforen används också för att beskriva kriser mellan makar  som ”svällde som en oförutsedd springflod under den brittiska sensommaren 2012, och med sig tog vattenmassorna  hela hushåll vars ägodelar och drömmar spreds ut  och dränkte dem som saknade en tillräckligt stark överlevnadsinstinkt.”

Det finns få författare som kan väva in så många teman  i en relativt tunn roman; tidens flykt, åldrandet och det mogna äktenskapets problem, barns utsatthet i en fundamentalistisk miljö och  så det stora ämnet; konflikten mellan religiös övertygelse och rationellt tänkande. 
Eller annorlunda uttryckt: det som är rätt enligt lag är inte alltid moraliskt rätt, och hur kan man döma rättvist utan att det får förödande konsekvenser för den enskilde? 

”Domaren” är en av Ian McEwans allra bästa romaner. Här möter vi den fullfjädrade prosaisten, konstnären som  på en transparent prosa formulerar tankar kring de riktigt stora frågorna i livet utan att hemfalla åt klichéer. Med små precisa skiftningar  i tonläge och ansiktsuttryck blottlägger han skörheten i att vara människa. Insikten om att vi så lätt kan gå sönder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista