En vanlig dag på Bokmässan i Göteborg. Foto: Karsten Thurfjell
En vanlig dag på Bokmässan i Göteborg. Foto: Karsten Thurfjell

Yttrandefrihet Bokmässans tema 2016

1:54 min

Valet av Ungern som årets temaland på Bokmässan ledde till en del kritik. Nästa år firar den svenska tryckfrihetsförordningen 250 år, och med anledning av det så väljer nu Bokmässan att ha det som fokus 2016. Därmed försvinner de senaste årens huvudtema som har varit olika länder.

– Även om vi inte i nuläget har ett fokusland så betyder inte det att vi inte kommer ha många internationella gäster som vi alltid har på bokmässan och det finns många spännande namn som vi diskuterar som vi just kan koppla till yttrandefriheten, säger Daniel Levin, programchef på Bokmässan och fortsätter:

– Det är ju ett tema som på ett sätt alltid är ett tema för oss på en nivå naturligtvis. Men det känns också viktigt att lyfta många aspekter av det för det här är ett tema som kommer att ta sig många olika uttryck.

Historiskt sett har Bokmässan sedan starten 1985 haft yttrandefrihet som tema vid två tidigare tillfällen - 2006 och 1995. Men de senaste 10 åren har huvudfokus på ett eller annat sätt legat på länder.

– Vi har varit i den här situationen förut när vi inte har prioriterat ett land och det här är ett val för det här är ett tema som vi vill satsa på som huvudtema.

Daniel Levin säger att temat yttrandefrihet är en tvåstegsraket eftersom det även i år har varit ett av de mindre fokusområdena på Bokmässan tillsammans med Island. Exakt hur hela tematiseringen kommer att se ut på hela mässan inför nästa år är inte klart, det kommer att tillkomma fler teman.

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius tycker att det är lite märkligt att välja yttrandefrihet som tema ytterligare ett år.

– Man kan ju se det som ett sätt att parera kritiken som har kommit möjligen, samtidigt kan man tycka att yttrandefrihet borde vara ett så givet tema så att det inte behöver uttalas, precis som att böcker och litteratur är ett tema, det behöver man inte påpeka. Samtidigt är det ju så att yttrandefrihetens ställning är långt ifrån självklar idag.

Både globalt och här i Sverige tycker Lisa Irenius att det har blivit sämre på flera håll med hot mot journalister och författare och dessutom näthat.

– Det är många utmaningar som man behöver ta i på olika sätt. Så det återstår att se vad man gör av det här temat tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista