Flocken rumlar runt i skogen. Foto: Dan Jåma
Flocken rumlar runt i skogen. Foto: Dan Jåma

Ny JK-anmälan mot "Flocken"

2:02 min

En närstående till en flicka som våldtogs i Bjästa 2009 anmäler de som har gjort filmen "Flocken" till Justitiekanslern för förtal och förolämpning.

JK avslog den förra anmälan med hänvisning till att filmen då ännu inte hade haft premiär, men nu har den haft det och nu vill den närstående till flickan att filmmakarna ska ställas till svars för att genom filmen ha hängt ut flickan på nytt.

Ordet "Bjästa" finns inte med i filmen, men handlingen i "Flocken" har likheter med det som hände i Bjästa i Örnsköldsviks kommun för sex år sedan. Då blev en 14-årig tjej våldtagen av en 15-årig kille och efter att ha anmält honom blev hon mobbad i skolan och ute i samhället liksom på internet medan han möttes av sympatier. Han dömdes senare för våldtäkt till fängelse.

Anmälaren anser att det finns "slående många likheter" med det som hände i Bjästa. Det är bland annat att filmens handling är förlagd till Norrland, att offret i filmen är lika gammal som flickan i Bjästa var och att våldtäkten äger rum på en skoltoalett. Enligt anmälan har filmen gjorts utan flickans och hennes närståendes vetskap.

"Flocken" har regisserats av Beata Gårdeler och producerats av Annika Hellström och Agneta Fagerström-Olsson som också är ansvarig utgivare, och så här kommenterar Fagerström-Olsson JK-anmälan:

- Ja, jag fick ju precis reda på det så att det enda jag kan göra är att vi ska ta del av den, naturligtvis, och när vi har gjort det så får vi se vad vi kan göra.

Är handlingen i filmen hämtad från Bjästafallet?

- Vi har ju svarat på detta några gånger men jag kan göra det igen. Det är ju så att vi har tittat väldigt många fall, så att det här är ju inte på något sätt någon unik händelse alls. Det har ju också reflekterats när Beata har varit och visat filmen utomlands på olika sätt. Bland annat i Zimbabwe, LA och Berlin. Naturligtvis finns det saker som då ... det här specifika fallet som du nämner är ju ett sådant fall som är väldigt känt. Därför kanske folk hänvisar mycket till det, men det är tyvärr inte ett unikt fall. Så tragiskt är det faktiskt, svarar Agneta Fagerström-Olsson.

Det är mycket svårt att få JK att besluta sig för att utreda förtal när det gäller film. Det senaste exemplet är kanske filmen "Call girl" från 2012 som familjen Palme ansåg pekade ut den förra statsministern Olof Palme som sexköpare, trots att hans namn inte nämndes i filmen men där en karaktär kunde tänkas ha Palme som förlaga. Det beslutade sig JK för att inte gå vidare med.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tror att JK inte går vidare med filmen "Flocken":

- Dels måste det liksom vara på det sättet att det klart framgår - eller åtminstone hyfsat klart framgår - vem det är som avses. Man har ju full möjlighet att beskriva ett samhällsproblem utifrån ett konkret exempel och väva in verkliga händelser i en film, utan frågan är hur det görs sedan. Är det så att man inte ens utpekar någon i filmen så kan det aldrig bli förtal, säger Nils Funcke.

Vid sidan av ett utpekande måste syftet med utpekandet vara att utsätta personen ifråga för andra missaktning, fortsätter Funcke som har förstått filmen "Flocken" så att den handlar om att beskriva ett offer.

- Nu har ju inte jag sett filmen men jag har väl svårt att förstå, eller tro att det skulle gå åt något annat håll.

Nej, Funcke tror alltså inte att JK kommer att gå vidare med anmälan mot filmen, men han förstår anmälarens känslor.

- Få så att säga genomleva det här en gång till via en film ... jag kan förstå att det kan vara oerhört smärtsamt. Å andra sidan om man då vänder på det - och det är ju lätt för mig som inte är berörd att göra det - men om man ändå försöker vända på det så är detta naturligtvis en samhällsföreteelse som är oerhört viktig att den kommer upp till diskussion och debatt, och filmen har ju en oerhörd genomslagskraft, säger Funcke i ett ljudinslag som kan avlyssnas härnere.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista