Claus Hjort Frederiksen. Foto: Pressbild
Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Pressbild

Strama tider för dansk kultur

1:19 min

Nästa år ska kulturområdet spara 100 miljoner och det blir åtstramningar och i tre år framåt. Idag presenterades förslaget till nästa års statsbudget av finansminister Claus Hjort Fredriksen.

Budgetförslaget kommer inte som någon överraskning för kulturlivet. Redan i beredningsarbetet har man fått signaler om att det ska sparas 2 procent per år under de närmaste åren eller öka produktiviteten, något som kulturminister Bertel Haarder pekade på i en intervju med Politiken för en tid sedan. Nästa år innebär det en besparing på 100 miljoner på museér och teatrar.

Kulturlivet har redan protesterat. Det Kongeliges chef Morten Hesseldahl sade redan i somras, i ett brev som han skickade till samtliga folketingspartier,  att ytterligare besparingar kan tvinga nationalscenen att stänga en av scenerna. Det är ett hot som plockats fram tidigare när nationalscenen stått inför besparingar. Enligt vad kulturministern tidigare uttryckt kommer endast forskning, konststöd och filmstöd att undantas besparingar. Det hänger ihop med att det är driften man vill sikta in sig på och effektivisera.

Hur besparingarna kommer slå kan  bara framtiden utvisa, men enligt en uträkning som Politiken gjorde för en månad sedan, kommer det handla om runt 600 miljoner som man ska totalt spara under de närmaste fyra åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista