Joan Jonas "Double Lunar Rabbits", 2010. Foto: Helena Toresdotter/Malmö Konsthall.
1 av 2
Joan Jonas "Double Lunar Rabbits", 2010. Foto: Helena Toresdotter/Malmö Konsthall.
Joan Jonas "My New Theater III, in the Shadow a Shadow", 1999. Foto; Moira Ricci.
2 av 2
Joan Jonas "My New Theater III, in the Shadow a Shadow", 1999. Foto; Moira Ricci.

Joan Jonas "Light time tales"

2:35 min

I helgen öppnade en retrospektiv utställning över den amerikanska video- och performanceveteranen Joan Jonas på Malmö Konsthall. Hon är född 1936 och har varit verksam sedan 1960-talet. Just nu är hon även aktuell på Venedigbiennalen, där hon representerar USA i paviljongdelen.
Utställningen i Malmö har titeln "Light time tales" och Tor Billgren har sett den.

Utställningen spelar bland annat upp ljud från filmen "Vertikal rullning" från 1972. Titeln anspelar på störningar som kunde uppstå på tjock-tv-tiden, där bilden liksom hoppar uppåt. Det skärande ljudet är tillagt och hörs varje gång störningen flimrar upp över skärmen.

Bilderna mellan störningarna föreställer, som ofta i Joan Jonas konst, hennes egen kropp. Kroppsdel för kroppsdel, inzoomad. Men till slut blir man osäker på vad man egentligen ser. Motivet löses upp av upprepningen. Det är brutalt och hypnotiserande.

Den omfattande utställningen följer Joan Jonas arbeten från 1968 fram till idag. De tidiga verken är svartvita, enkel teknik och tidens tand har gjort bilderna läckert patinerade. Dom känns snarare från stumfilmens barndom, än videokonstens.
Ibland har föremål från filmerna liksom brutit sig ur bilderna och tagit plats i utställningsrummet och blivit delar av större installationer. Det är inte helt lätt att placera de olika beståndsdelarna i rätt sammanhang - särskilt inte eftersom Jonas ofta refererar till sig själv och tidigare verk, som kanske inte finns med på just den här utställningen. Så det krävs mycket tid, tålamod och lekfullt humör.

Verken handlar mycket om hur vi uppfattar rörliga bilder, som i "Vertikal Rullning" här i början. Hur förståelsen av en bild kan förändras av t.ex. speglar och monitorer. Ibland blir de här så kallade undersökningarna lite väl banala, t.ex. när de kretsar kring konstaterandet att ljud som alstras på avstånd får en viss fördröjning.

Men det är också imponerade att se hur Jonas uppfinner egna sätt att berätta med genom film, med hjälp av projektionsytornas form, parallella historier och betraktarens placering i rummet, som i installationen "Dubbla månkaniner" från 2010.

Här och där blir det lite väl rörigt av ljudläckagen mellan de olika filmerna.
Men så är också det övermättade flödet ett av Joan Jonas konstnärliga signum. Flödet av bilder, föremål och ljud.

Joan Jonas-retrospektiven på Malmö Konstahall pågår fram till den 10 januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista