Lena Dunham. Foto: Charles Sykes / AP / TT.
Lena Dunham. Foto: Charles Sykes / AP / TT.

Premiär för Lena Dunhams nyhetsbrev

1:48 min

Nyhetsbrev med e-posten? Det känns som längesedan, men i USA har idén fått en renässans. Igår lanserade Lena Dunham, en av skaparna till den populära TV-serien "Girls", ett nyhetsbrev med feministisk spets. Lennyletter, som det heter, lyckades få den tidigare utrikesministern och presidentkandidaten Hillary Clinton som premiärgäst.

– Är du feminist?, frågar Lena Dunham.

– Absolut. Jag blir alltid lite förbryllad när unga kvinnor säger att "jag tror på lika rättigheter men jag är inte feminist", säger Hillary Clinton.

Den smarta Lena Dunham gör sig av någon anledning småflicksaktig och fortsätter samtalet med trevliga frågor till presidentkandidaten, som hon beundrat sedan hon gick i lågstadiet. 

Bara småbitar finns att se på video, resten är text. Det mesta i intervjun handlar om annat än politik.
Efter succén med TV-serien Girls lanserar Lena Dunham, tillsammans med kollegan Jenni Konner, ett feministiskt nyhetsbrev som kommer varje vecka med e-posten. 

Att Lennyletter lyckats få Hillary Clinton att ställa upp är ett utslag av hur skickligt amerikanska politiker utnyttjar populära trender och hur de anpassar sig efter formen mer eller mindre smidigt. Regisserat småskoj är inte Clintons starkaste sida.

Men Hillary Clinton har dalat i kvinnoopinionen på sistone och Lennyletter riktar sig till unga kvinnor.
Nyhetsbrevet ska inte enbart innehålla politik, utan texter om kvinnors hälsa, mode och livsstil, konst och arkitektur, allt med feministisk utgångspunkt. Det ska rymmas bild och specialskriven litteratur.

Framför allt vill vi ha ett ställe, fritt från spydigheter, där feminister kan skaffa sig information, säger skaparna och redaktören talar lustfyllt om att nyhetsbrevet helst ska kännas som att läsa en tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista