Bild ur Okkupert. Foto: Aksel Jermstad.
1 av 2
Bild ur Okkupert. Foto: Aksel Jermstad.
Okkupert. Foto: Aksel Jermstad.
2 av 2
Okkupert. Foto: Aksel Jermstad.

Ryssland invaderar Norge i stor norsk tv-dramasatsning

1:52 min

Den nya norska dramaserien "Okkupert" är en storsatsning som kostat 90 miljoner norska kronor och redan skapat rubriker för det kontroversiella politiska innehållet. Tv-serien börjar sändas i norska TV2 på söndag kväll och kommer att visas i SVT med start i april nästa år, då med titeln "Ockupationen". Utgångspunkt för seriens tio avsnitt är att Norge blir ockuperat av Ryssland och för idén står den internationellt storsäljande norske kriminalförfattaren Jo Nesbö. Kulturnytt har sett de första fem avsnitten av "Okkupert".

Det låter kanske lite krystat som idé till en tv-serie att Ryssland skulle gå in och ta över Norge. Men det är faktiskt mycket mer intelligent gjort än så i den här storsatsningen. Förhistorien är att Norge är så hårt drabbat av naturkatastrofer i spåren av klimatförändringarna att landet tvingats stänga av olje- och gasutvinningen. Istället har den norska regeringen satsat allt på en ny miljövänlig energikälla, Thorium. Problemet är att krigen i Mellanöstern har skapat en energikris i Europa. Ett panikslaget EU ber Ryssland gå in militärt och tvinga norrmännen att återuppta olje- och gasproduktionen.

Om vi på senare år har sett en tendens inom kriminal-tv-genren mot skarpa psykologiska porträtt av enskilda brottsutredare och deras omgivning är det här något annat. Rollfigurerna är tecknade med snabba penseldrag utan att för den skull vara endimensionella. Här finns en statsminister, en journalist, en säkerhetspolis, deras familjer och arbetskamrater.

Men det är snarare nationen och samhället Norge som är tv-seriens huvudrollsinnehavare. Här finns också ryssarna i ockupationsmakten och de är verkligen inga Hollywoodskurkar från kalla kriget. Oftast är de vänliga, kultiverade och smarta men med en egen agenda som gradvis kommer i dagen.

Den vassaste udden riktar "Okkupert" mot tv-tittaren. Genom att ställa personerna i serien inför svåra beslut i det rådande politiska läget tvingar serien oss att ta ställning: vem skulle du vara under en ockupation - motståndsman, aktiv medlöpare eller passiv iakttagare? Och hur vet vi när vår passivitet uppfattas som motstånd och när det blir medlöperi?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista