Matt Damon i The Martian. Foto: Aidan Monaghan/TT
Matt Damon i The Martian. Foto: Aidan Monaghan/TT

Roger Wilson om The Martian: "MacGyver i rymden"

2:23 min

De klassiska drömmarna om att upptäcka och kolonisera går igen i Ridley Scotts nya storfilm med Matt Damon i huvudrollen, denna gång strandsatt på planeten Mars. Roger Wilson har sett The Martian.

Mark Watney är skeppsbruten. Skeppsbruten på Mars.

Resten av besättningen har lämnat planeten i tron att han är död, och nu måste han försöka hitta på ett sätt att överleva på en planet där inget växer, där det inte finns syre att andas och där man ännu inte upptäckt att det finns vatten. För just den pressreleasen - om vattnet på mars - skickade ju Nasa ut så sent som den här veckan. I verkligheten alltså. 

Det enklaste sättet att beskriva filmen The Martian på är som en noggrant redovisad överlevnadsövning. En sorts McGyver i rymden, där inga problem är för stora för att inte kunna fixas med lite silvertejp och en presenning. Och en gnutta av astronautkollegornas kvarlämnade avföring också. Tydligen är det inget som kan stoppa en botanist med god självkänsla, och den ena fiffiga lösningen efter den andra presenteras på vad som från början verkar vara olösliga problem. 

Upplägget påminner ju en hel del om det i Gravity, Oscarsvinnaren från 2013 där ju Sandra Bullock också var skeppsbruten, men på lite närmre håll. Hon låg ju trots allt i omloppsbana runt jorden. Men där Gravity innehöll en del poetiska bilder och en handfull existentiella funderingar där ute i tyngdslösheten så tappar The Martian aldrig sitt överlevnadsfokus. Oavsett hur ensam, isolerad och utmärglad Mark Watney är, så sviktar han i stort sett aldrig.

Han pågår som en överlevnadsmaskin, och det blir nästan lite enformigt i all sin händighet. Livet på det ogästvänliga Mars verkar bitvis nästan lite väl bekvämt och tryggt.

Science fiction-genren har haft en renässans nu i några år. Men egentligen skulle The Martian lika gärna kunnat utspela sig på en öde ö eller eller på en flotte drivande i ett världshav. Men när nu i stort sett hela jorden finns tillgänglig på Google Maps så krävs det förstås lite mer för att imponera på oss som publik.

Men även om planeten är röd och ogästvänlig är det samma drömmar som förr som återspeglas på vita duken. De som handlar om att upptäcka, erövra och kolonisera, och - förstås - att vara en sann hjälte som aldrig tappar fattningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista