Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Jonas Ekströmer / TT
1 av 2
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Jonas Ekströmer / TT
Alice Bah Kuhnke. Foto: Bertil Ericson/ TT
2 av 2
Alice Bah Kuhnke. Foto: Bertil Ericson/ TT

Alice Bah Kuhnke svarar på kritiken

3:49 min

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke saknar fortfarande ideologisk förankring i sin politik. Det menade några av de kulturskribenter som var hennes mest högljudda kritiker i början av mandatperioden på frågan om hur de tycker att det gått ett år efter att hon tillsattes. Nu svarar Alice Bah Kuhnke på kritiken.

– Omtumlande, utmanande och väldigt givande.

 Så sammanfattar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke själv sitt första år som kulturminister. När det gäller den kritik som flera av de kulturskribenter som Kulturnytt pratat med tidigare, om att hennes politik fortfarande saknar ideologisk förankring, menar hon att det är resultaten som räknas.

– Jag känner inte och har inte under det här året känt något behov av att försvara mig. Jag låter hellre resultaten tala för om jag gör ett bra jobb eller inte.

Men om vi går in på det här med ideologi, vilken ideologi bottnar dina politiska förslag i?

– Jag är miljöpartist men jag är ett statsråd i en regering med en socialdemokratisk statsminister där vi utgår från den överenskommelse som våra partier slöt inför att vi bildade regering. I den överenskommelsen har jag med mig det vi gick till val på som miljöparti då handlar det om mer kultur till fler, om biblioteken, om kulturskolan och kulturarbetarnas villkor.

 Men de sakerna utgör ju inte någon ideologi egentligen. Har du någon ideologisk botten i det du vill som kulturminister?

 – Ja jag är miljöpartist. Och det som genomsyrar hela vår politik är hur vi skapar ett hållbart samhälle.

 Mer konkret än så blir inte Alice Bah Kuhnke om den ideologiska förankring som ligger till grund för hennes politik. Men på sista är det inte hennes avsaknad av ideologi som stått i fokus. De senaste månaderna har hon istället uppmärksammats för de politiska förslag hon faktiskt presenterat. Framförallt att det drygt 50 år gamla filmavtalet nu ersätt av en ny statlig filmpolitik. När det gamla filmavtalet slopades i våras var det många i branschen som jublade. Men när kulturbudgeten väl presenterades har stora delar av filmbranschen samfälligt beskrivit  förslaget som en katastrof för svensk film. Hur blev det så ?

– Ja det får du fråga dem. 70 procent av remissinstanserna som har svarat på den skrivelse om den nya kulturpolitiken som jag har lagt fram de är positiva till att vi lämnar det gamla filmavtalet. Vi säkerställer att det finns minst lika mycket pengar och sannolikt relativt mycket mer pengar.

Du säger att det kommer innebära mer pengar med den nya statliga filmpolitiken. Det håller ju inte branschföreträdarna med om. De säger att det nya systemet kommer innebära 15 miljoner kronor mindre till filmproduktion och ytterligare nerdragningar på 20 miljoner. Vad svarar du på det?

–Jag kan bara svara på det som är faktumet. Att filmavtalet 2014 innehöll 424 miljoner kronor det som regeringen lagt fram är 435 kronor det är ungefär lika mycket men lite mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista