Nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitj omgiven av pressen i Minsk. Foto: AP Photo/Sergei Grits
Nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitj omgiven av pressen i Minsk. Foto: AP Photo/Sergei Grits

Nobelpriset kan förändra mer än presidentvalet i Vitryssland

"Ingen kommer att bry sig om valet i Vitryssland"
2:59 min

I morgon söndag är det "presidentval" i Svetlana Aleksijevitjs hemland Vitryssland, ett val som redan anses vara avgjort eftersom det inte ses som ett fritt val. Landet brukar kallas Europas sista diktatur och har styrts av Aleksandr Lukasjenko i snart 20 år. Vilken betydelse har Svetlana Aleksijevitj för människors villkor i Vitryssland i dag och vad innebär Nobelpriset i litteratur för landets framtid? Kulturnytts Maria Georgieva har talat med människorrättsförsvarare och kulturpersoner i Vitryssland. 
 

– Att Aleksijevitj får Nobelpriset tre dagar före "presidentvalet" var förmodligen en överraskning och inte så välkommet för president Aleksandr Lukasjenko. Ingen kommer att bry sig om "valet" i Vitryssland, säger Ales Bjaljatski, en av Vitrysslands främste människorättsförsvarare. Han som fängslades 2011, och släpptes tre år senare. Det finns inget att rösta på eftersom man vet att Lukasjenko kommer att vinna, fortsätter Ales Bjaljatski.  

Ales Bjaljatski är ordförande en människorättsorganisationen Viasna, som han grundade år 1996. Organisationen dokumenterar människorättsförbrytelser och ger stöd till anhöriga som har drabbats av politiska repressionen i Vitryssland.

– Svetlana Aleksijevitj har alltid varit en icke-konformistisk författare och hållit distans till regimen. Hennes litteratur har exkluderats från offentligheten i landet, säger Ales Bjaljatski. 

Ales Bjaljatskij hoppas - även om han inte tror det - att Aleksijevitjs Nobelpris kan vrida sökljuset mot mänskliga rättigheter i Vitryssland. Det skulle förändra mer än "valet" nu på söndag, som inte kommer att vara ett demokratiskt val, säger han. 

– Jag är inte en människa som står på barrikaderna, jag tycker inte om barrikader, men det krävs hela tiden barrikader för vi lever en skammens tid, sa författaren Svetlana Aleksijevitj vid sin första presskonferens i huvudstaden Minsk efter tillkännagivandet.

Iryna Vidanava bor i Minsk och är grundare och projektledare för den oberoende nättidningen CityDog.by. Hon tänker inte så mycket på Lukasjenko eller på regimen, och tror inte att "valet" i morgon eller att Aleksijevitjs Nobelpris kan förändra situationen för kulturutövare eller för Aleksijevitjs ställning i Vitryssland. Men Iryna Vidanava berättar att männniskor sprang till bokhandlarna efter tillkännagivandet.

– Vi är stolta över att Aleksijevitj fick priset, men det är i första hand hennes bedrift som författare, och inte som regimkritiker som bör hyllas, säger Iryna Vidanava.

Joanna Kurosz, östeuropachef på Civil Rights Defenders i Sverige, är på väg till Minsk för att bevaka "presidentvalet" i morgon. Hon vill inte kalla det för ett val överhuvudtaget. "Valet" är det mest förutsägbara sedan Lukasjenko kom till makten för drygt 20 år sedan, säger hon.

–  Att Aleksijevitj får Nobelpriset kan på sikt få betydelse för hur vitryssarna själva ser på sin regim och möjligheterna att förändra sitt land, säger Joanna Kurosz. 

Det är viktigt att diskussionen inte stannar i vad som hände på Sovjettiden, menar Joanna Kurosz.

– Man kan leva ett relativt okej liv i Vitryssland i dag så länge man inte uttrycker sina åsikter och försöker att tänka själv. Den vitryska regimen har de senaste femton åren inte mördat dissidenter som de flesta andra länder, däremot har flera centrala gestalter hamnat i fängelse, säger Joanna Kurosz.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".