Medlem i det anonyma samiska konstkollektivet Suohpanterror. Foto: Thella Johnson/SR
1 av 3
Medlem i det anonyma samiska konstkollektivet Suohpanterror. Foto: Thella Johnson/SR
Lesia Khomenko och Lada Nakonechna från ukrainska konstgruppen R.E.P Revolutionary Experimental Space. Foto: Thella Johnsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Lesia Khomenko och Lada Nakonechna från ukrainska konstgruppen R.E.P Revolutionary Experimental Space. Foto: Thella Johnsson/Sveriges Radio.
Samifierad propaganda och reklam av Suohpanterror på Kiasma i Helsingfors. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
3 av 3
Samifierad propaganda och reklam av Suohpanterror på Kiasma i Helsingfors. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.

Konst om konflikt på Kiasma

3:11 min

Ukrainska systrar och piktogramrebusar, "samifierad" propaganda och argentinsk arbetar-absurdism. Det och mycket mer finns att uppleva i Helsingfors, där den internationella utställningen Dissensus öppnade i helgen på muséet för samtidskonst, Kiasma. Temat är oliktänkande i konst och samhälle och medverkar gör konstnärer från hela världen som på olika sätt handskas med konflikt.

En ordlista följer med det ukrainska konstkollektivet R.E.P:s (Revolutionary Experimental Space) verk Patriotism. Eller snarare en symbolkarta, för betraktarna att hålla i handen så att vi ska kunna tyda det stora jyttret på väggen, en bågformad berättelse i symbol-rebusform om de senaste årens händelseutveckling i Ukraina, så som R.E.P-medlemmarna ser den.

– För oss stod det tidigt klart att det fanns kommunikationsproblem mellan oss i Ukraina och omvärlden. Det här var ett försök från vår sida, kanske naivt, men i alla fall, ett försök att både skapa ett nytt språk och att visa på de här bristerna i kommunikation och informationsspridning. För den sammanställning av symboler som vi har gjort och vår lilla ordlista, är ju bara en bråkdel av allt som kan sägas om det här, säger Lada Nakonechna, en av medlemmarna i R.E.P.

Ukrainakonflikten tar upp ett helt rum på Kiasma. Ett av de mest konkret vardagliga bidragen kommer från den estnisk-ukrainska Tanja Muravskaja med filmen Three Sisters.

– Jag har filmat mina två kusiner, den ena bor i Ukraina och den andra i Ryssland. Vi har alltid kallat oss systrar, och jag ville undersöka hur konflikten och propagandan har tagit sig in också i vår familj, säger Tanja Muravskaja.

Ett annat vanligt förekommande tema på Dissensus är global kapitalism och klassmotsättningar. I argentinskan Mika Rottenbergs videoverk Squeeze kan se arbetande kvinnor tillverka en motbjudande sallad på ett surrealistiskt löpande band, där ett av arbetsmomenten är massage av främmande händer som sticks fram genom hål i väggen.

Kiasma vill med sin utställning hylla yttrandefriheten. Men här finns också bidrag som på brännande vis belyser brist på just yttrandefrihet, också här hemma i Norden.

En maskerad person klädd i samiska kläder går omkring bland utställningssalarna och låter sig fotograferas. Han tillhör den anonyma samiska konstgruppen Suohpanterror, på svenska Lasso-terror, som "samifierar" kända propagandaaffischer genom att lägga till samiska uttryck och symboler i dem.

För Suohpanterror är anonymitet inte bara ett konstgrepp utan också ett sätt att skydda sig mot utestängning både från majoritetsbefolkningen och från konservativa samiska kulturinstitutioner.

– Det jag till exempel kan förlora genom att vara öppen med mitt namn är att de samiska institutionerna aldrig kommer vilja anlita mig, säger konsthantverkaren och aktivisten Jenni Laiti, gruppens enda omaskerade medlem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista