Slagverksensemblen Kroumata på Polarprisgalan 2007. Foto: Henrik Montgomery / TT
Slagverksensemblen Kroumata på Polarprisgalan 2007. Foto: Henrik Montgomery / TT

Kroumata läggs ner

1:36 min

Slagverksensemblen Kroumata läggs ner efter nästan 38 år. Johan Silvmark har varit med ända sen 1983 och så här berättar han om varför man nu tvingas lägga ner.

– Vi gör det för att det är svårt att få lönsamhet i Kroumata. Som musikgrupp går Kroumata väldigt bra. Efterfrågan är precis lika bra om inte bättre nu än den varit någonsin. Den senaste säsongen, 2014-2015, så har vi faktiskt varit i Australien, i Portugal i Tyskland i Kina i Ryssland och några ställen till och gjort några uruppföranden i Stockholm och Sverige också, säger Johan Silvmark som har varit med sedan 1983.

Men om det finns en sådan efterfrågan hur kommer det sig att ni tvingas lägga ner?

– Gagerna är låga och stödet försvinner för den typen av musik vi sysslar med.  

Kroumata bildades 1978 och har fått nästan 250 verk skrivna direkt för gruppen. Ensemblen har turnerat i 40 länder världen runt och samarbetat med orkestrar som Los Angeles filharmoniker och Berlinfilharmonikerna, men nu är det alltså slut. Enligt Johan Silvmark är det både gagen och det offentliga stödet minskat markant de senaste åren för den typen av musik som Kroumata står för. Det har också påverkat återväxten av nya grupper som verkar i samma musikaliska fält enligt Silvmark.

– Det är färre och färre nya kammarmusikgrupper, färre och färre enskilda musiker och konstnärer som vill satsa på den här typen av, ska vi säga grundforskning när det gäller musik. Att man går in i någonting väldigt djupt och försöker hitta nya vägar.

Gruppen skriver i ett pressmeddelande att den vill tacka alla tonsättare, solister, dirigenter, ensembler och orkestrar som jobbat tillsammans med Kroumata genom åren:

"Sverige har gjort avtryck när det gäller musik med slagverk i fokus och vi är glada över att ha fått vara en del av denna framgång, men nu är det dags för oss att lämna vidare till de hugade."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista