Author Salman Rushdie attends a promotional event of Midnight s Children in Mumbai, India, Tuesday, Jan. 29 , 2013. Rushdie is in India on a promotional tour for Deepa Mehta s Midnight s Children, based on his Booker Prize-winning novel of the same name. (AP Photo/Rajanish Kakade)
Salman Rushdie, (AP Photo/Rajanish Kakade

Iran bojkottar bokmässan i Frankfurt

1:20 min

På onsdag öppnar världens största bokmässa i Frankfurt, som årligen lockar ungefär 286,000 besökare. Salman Rushdie är en av de inbjudna talarna under årets tema som handlar om yttrandefrihet. Det har gjort att Iran bojkottar mässan och uppmanar alla muslimska länder att göra detsamma.

-- Det iranska kulturministeriet kommer inte att delta i årets bokmässa.

Trots det hoppas alltså mässans presstalesperson Katja Böhne att mässan ska kunna upprätthålla en god relation med de iranska bokutgivarna, vilket bokmässan haft de senaste åren.

Det var hela 26 år sedan som Rushdie fick en en dödsfatwa utfärdad mot sig av den dåvarande iranska ledaren, ayatolla Khomeini. Det efter att Rushdie skrivit boken "Satansverserna", som blev förbjuden i många muslimska länder eftersom den ansågs hädisk och gjorde att författaren fick gå underjord och leva med ständigt sälerhetsskydd. Katja Boehner menar att det inträffade är tråkigt men inte kommer få några konsekvenser i urvalet av gäster framöver .

-- Vi är ledsna att de inte kommer närvara eftersom vi anser oss själva vara en plattform för dialog. Vi bjuder in alla länder och utgivare för att delta.

Men det gäller de eventuella säkerhetsriskerna på årets bokmässa är Katja Böhne förtegen:

-- Jag har ingen kommentar.

Varför kan du inte kommentera säkerhetsläget?

-- Ingen kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista