Den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj får årets litteraturpris. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
1 av 2
Den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj framför medieuppbådet i Minsk. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
Fredrik Wadström. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Fredrik Wadström. Foto: Sveriges Radio

Fredrik Wadström: "Landet heter Belarus"

3:14 min

I samband med att Nobelpriset i litteratur i förra veckan tilldelades Svetlana Aleksijevitj har diskussionen åter blossat upp om hur vi benämner författarens hemland på svenska. Det namn landet själv använder sig av sedan självständigheten 1991 är Belarus, vilket också är det som används på engelska. I Sverige kallar vi det för Vitryssland och många andra europeiska språk använder en liknande form. Kulturnytts Fredrik Wadström har fått nog av diskussionen och förklarar nu varför han från och med nu bara tänker använda namnet 'Belarus'.

Det var kanske naivt men jag trodde verkligen att den här frågan skulle lösa sig av sig själv. Över tid skulle allt fler språkvårdare, journalister, diplomater och slavister inse det absurda i att använda ordet 'Vitryssland' som ju inte är någon direkt översättning utan en sovjetisk kolonialistisk kvarleva.

Begreppet -rus i Belarus betyder inte Ryssland utan anger en koppling till det historiska Kievskaja Rus, alltså Kievriket, den medeltida föregångaren till Ryssland. Det var ingen slump att den politiska ledningen i Minsk tog chansen att distansera sig från Moskva när landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Den vitryska sovjetrepubliken blev Belarus, ett land som åtminstone formellt inte hade någonting med Ryssland att göra, inte ens till namnet. Så varför så envist hänga kvar vid namnet Vitryssland på svenska?

När jag började resa dit i slutet av 90-talet tänkte jag inte på det alls utan använde den konsekvent Vitryssland i alla reportage. Efter hand började det skava och jag försökte strö in ordet Belarus i min rapportering för att förbereda för den som jag trodde oundvikliga övergången. Att bara byta på egen hand kändes svårt med tanke på begripligheten. Hur många lyssnare skulle förstå var i Europa Belarus låg? Men det visade sig att stora delar av övriga media- och språk-Sverige var helt ointresserade av frågan och nu står vi här med en Nobelpristagare i litteratur från ett land som vi kallar någonting vi inte har någon täckning för mer än att vi vant oss vid att säga 'Vitryssland'.

Stanna upp och tänk efter ett ögonblick: om det var så att Sverige till exempel 1960 hade ignorerat att Belgiska Kongo blev självständigt och bytte namn, hade vi idag varit bekväma med den gamla inarbetade landsbeteckningen? Om någon påpekat att dagens Kongo-Kinshasa formellt inte har något med Belgien att göra hade vi fortsatt envisas med att vi absolut måste säga Belgiska Kongo för det har vi gjort så länge nu och det kan vi inte ändra?

Också årets Nobelpristagare i litteratur ger oss vägledning i den här frågan. Svetlana Aleksijevitj internationellt mest lästa bok, "Bön för Tjernobyl", inleds med ett citat ur en belarusisk tidning:

"Belarus...För världen är vi ju terra incognita - ett okänt, outforskat land. 'Det vita Ryssland' - ungefär så heter vårt land på andra språk." (översättning: Hans Björkegren)

Det heter alltså så på andra språk, inte på det egna språket, något som belarusier i Sverige påpekat i många år utan att få särskilt mycket gehör. Jag måste säga att jag har kommit till vägs ände och tagit det beslut jag borde tagit för länge sedan. Från och med nu kommer jag bara att säga Belarus. Om ni absolut vill fortsätta använda 'Vitryssland' så ge mig era bästa argument - med risk för att det i mina öron kommer att låta som att ni argumenterar för att vi ska återgå till att säga Belgiska Kongo.

Framöver kommer namnet Belarus företrädesvis användas i Kulturredaktionens program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista